Publicerad 26 augusti 2018 - 13:52

Åkomman som gör att tallplantor skjuter många toppskott är mindre utbredd än befarat, enligt Skogsforsk som inventerat förekomsten i södra Sverige.

Åkomman som gör att tallplantor skjuter många toppskott är mindre utbredd än befarat, enligt Skogsforsk som inventerat förekomsten i södra Sverige. Foto: Jan Henricson

Tallsjukan mindre problem än befarat enligt Skogsforsk

Den sjukdom på tallplantor som befarades vara vitt spridd i östra Sverige förekommer i liten omfattning. Detta enligt Skogsforsk som inventerat förekomsten av unga träd med flera toppskott. Enskilda skogsägare kan dock vara hårt drabbade.

Tidigare i sommar slog skogsägare i Östra Småland larm om förstörda tallföryngringar där de unga plantorna sköt flera toppskott, år efter år. Man ansåg också att Äbin påverkades av sjukdomen, det vill säga att tallar som drabbats av den mystiska åkomman klassades som viltbetade.

Skogsforsk fick av Sveaskog och Södra i uppdrag att undersöka vad plantorna drabbats av och hur utbrett problemet är.

 

Slumpvis utvalda

I en rapport skriver nu Skogsforsk att det inte finns något som tyder på att tillväxtstörningen förekommer i någon större omfattning.

23 slumpvis utvalda föryngringar har inventerats, 17 planterade och 6 naturligt föryngrade ytor. Enligt Skogsforsk uppgick andelen plantor med flera toppskott till 4,1 procent i planterade föryngringar och 3,1 procent i självsådder.

Sammantaget tyder resultaten på att de fall där tillväxtstörningar är påtagliga rör sig om lokala problem, skriver forskningsinstitutet i ett pressmeddelande.

 

Enskilda drabbas

− Även om frekvensen inte är så hög som befarat så utesluter det inte att enskilda skogsägare drabbats hårdare än genomsnittet. Vi kommer därför att följa upp detta ytterligare för att spåra orsak och verkan, säger Göran Örlander, skogsstrateg på Södra i en kommentar.

Han avfärdar också misstankarna mot att Äbininventeringen inte gjort skillnad mellan betesskador och tallar med flera toppskott.

− Rapporteringen och kritiken visar att misstron mot älgbetesinventeringen lätt blossar upp. Men inventeringen är gedigen och det finns inget mönster som pekar på att tillväxtstörningarna är utbredda, säger Göran Örlander.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram