Inga Ängsteg har valt att tacka nej till Svensk Jägareförbundets valberednings nominering. Detta efter uppmaningar från hennes arbetsgivare, länsstyrelsen i Örebro län.

Inga Ängsteg har valt att tacka nej till Svenska Jägareförbundets valberednings nominering. Detta efter uppmaning från hennes arbetsgivare, Länsstyrelsen i Örebro län. Foto: Privat

Tackar nej till styrelseuppdrag efter uppmaning från länsstyrelsen

Premium

Inga Ängsteg var föreslagen som ny ledamot i Svenska Jägareförbundets styrelse. Nu blir det inte så. Enligt Ängstegs arbetsgivare, Länsstyrelsen i Örebro län, är nomineringen inte förenlig med hennes tjänst på myndigheten.

Länsstyrelsens högsta ledning anser att Inga Ängstegs föreslagna engagemang i Svenska Jägareförbundet kan skada allmänhetens förtroende för myndigheten. Efter att det blev känt att hon nominerats till en styrelsepost i förbundet har Inga Ängsteg uppmanats att tacka nej till valberedningens nominering.

Inga kan bli ledamot i Jägareförbundets styrelse

Det har handlat om att välja. Ett val mellan jobbet som enhetschef med ansvar för jordbruksstöd och landsbygdsutveckling eller styrelseuppdraget i Jägareförbundets styrelse. Länsstyrelsens personal är skyldiga att anmäla bisyssla, och att den bisysslan inte får påverka vare sig jobbet eller förtroendet för den anställdes myndighetsutövning eller allmänhetens förtroende för myndigheten.

 

”Jag vill inte sluta jobba än”

Frågan har varit uppe på högsta ledningsnivå där landshövding Maria Larsson ingår.

Inga Ängsteg har valt att följa länsledningens bedömning.

– Jag vill inte sluta jobba än och jag accepterar givetvis arbetsgivarens beslut, säger Inga Ängsteg till Svensk Jakt.

 

100 procent med lantbruk

Innan hon började sitt chefsjobb på länsstyrelsen var Inga Ängsteg under många är verksamhetsledare för Viltskadecenter, som tillhör Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som bland annat jobbar med forskning och utredning av frågor kopplade till rovdjur och rovdjursangrepp på tamdjur.

Som enhetschef på Länsstyrelsen i Örebro län jobbar hon inte alls med de frågorna.

– Jag jobbar 100 procent med lantbruk, och självklart skulle jag inte kunna ta ett förtroendeuppdrag i LRF, men det här trodde jag faktiskt inte var något problem. Jag var kanske naiv, erkänner Inga Ängsteg.

 

”Jag tycker att det är tråkigt”

Hon erkänner att hon också blev förvånad över ledningsgruppens reaktion.

– Ja. Det här hade jag definitivt inte trott, och jag tycker att det är tråkigt, säger Inga Ängsteg.

Efter att hon nominerats till Jägareförbundets styrelse har många hört av sig. Reaktionerna har överlag varit positiva.

 

Förnekar påtryckningar

Inga Ängsteg betonar att länsstyrelsens bedömning inte är kopplat till Jägareförbundet som organisation. Det har enligt henne heller inte förekommit några påtryckningar för att få länsstyrelsen att stoppa hennes nominering och förhindra valet på Jägareförbundets stämma senare i år.

Länsstyrelsen: ”Beror på vilken roll man har i organisationen”

Enligt Inga Ängsteg är allt kopplat till länsstyrelsens policy om bisyssla och bedömningen av förtroendeskadliga engagemang.

– Jag hade bara inte förstått hur man såg på detta. Man får välja och det har jag nu gjort, och därför har jag meddelat valberedningens ordförande att jag inte längre står till förfogande. Det är tråkigt som sagt, men om jag får frågan vid ett annat tillfälle och under andra förhållanden så ställer jag gärna upp, säger Inga Ängsteg.

 

Utbildningsfrågor

Hon hade sett fram emot att jobba i förbundsledningen med i första hand utbildningsfrågor.

– Ja. Jag känner att jag har ett engagemang och ett driv, och att jag dessutom har skaffat mig en erfarenhet som jag gärna hade delat med mig av.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev