Därför stoppar Länsstyrelsen i Örebro län sin enhetschef Inga Ängsteg från det tilltänkta uppdraget som ledamot i Svenska Jägareförbundets styrelse. Foto: Jan Henricson

Länsstyrelsen: ”Beror på vilken roll man har i organisationen”

Premium

Personalchefen Jarno Saukko svarar på Svensk Jakts frågor om vad som gäller för att ha ett förtroendeuppdrag vid sidan om en anställning på Länsstyrelsen i Örebro län.

Gäller länsstyrelsens policy om bisyssla alla anställda eller bara chefer?

– Regelverket gäller samtliga anställda. Den bedömning vi gör beror på vilken roll man har i organisationen. Är man vaktmästare blir förmodligen bedömningen annorlunda än om man är chef, säger Jarno Saukko, personalchef på Länsstyrelsen i Örebro län.

 

Är det samma regler för alla länsstyrelser?

– Lagen gäller ju alla, den grunden är densamma. Sedan finns ett utrymme för att ha olika rutiner i den praktiska tillämpningen.

 

Vilken lag är det?

– Lagen om offentlig anställning.

 

Prövas varje enskilt fall beroende på arten av bisyssla? Spelar det någon roll om det är ett avlönat eller oavlönat uppdrag?

– Det görs en helhetsbedömning. Resultatet beror på uppdragets omfattning, anställningens natur och bisysslans natur.

 

Hade samma bedömning gjorts om det gällt ett styrelseuppdrag hos Birdlife eller Naturskyddsföreningen? Eller ett politiskt uppdrag?

– Det måste göras en prövning i varje enskilt fall. Handlar det om Naturskyddsföreningen måste man se om det finns beröringspunkter på något sätt.

– Politiska uppdrag får man ha, för det finns inget generellt hinder.

 

På vilket sätt krockar rollen som enhetschef för lantbruksstöd med ett uppdrag i Svenska Jägareförbundets styrelse?

Den frågan säger sig Jarno Saukko inte kunna svara på utan hänvisar till avdelningschef Anita Norén. Hon svarar i ett mail:

– Inga och jag har haft ett samtal kring våra riktlinjer för bisysslor och på vilka grunder vi prövar bisysslor. Och där kommit till slutsatsen att uppdraget sannolikt inte är förenligt med chefsuppdraget på länsstyrelsen.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev