Inga Ängsteg är valberedningens andra förslag till ledamot i Jägareförbundets styrelse. Foto: Jan Henricson

Inga Ängsteg är valberedningens andra förslag till ledamot i Jägareförbundets styrelse. Foto: Privat

Inga kan bli ledamot i Jägareförbundets styrelse

Premium

En månad senare än det var planerat kan nu valberedningen presentera ytterligare en kandidat till Svenska Jägareförbundets styrelse – Inga Ängsteg.

I samband med en ordförandekonferens på Öster Malma i början av februari sa valberedningens ordförande Jan-Olov Ragnarsson till Svensk Jakt att nästa förslag till ledamot skulle presenteras i slutet av mars. Även denna kandidat skulle bli en kvinna:

– Ja, en kvinna från Region Norr, och vi söker en ekonom.

Valberedningens förslag: ”Har den kompetens vi söker”

Men i stället för en kvinnlig ekonom från Region Norr blev förslaget en kvinnlig vilt- och skogsmästare från Region Mitt. Jan-Olov Ragnarsson förklarar:

– På mötet i februari lanserade valberedningen utöver stadgeenlig sammansättning också frågan om kvinnlig representation i styrelsen (sex män–tre kvinnor). Målet var då att söka en kvinna om möjligt med ekonomibakgrund från endera mitt eller norr. Tyvärr gick vi inte i mål med bakgrunden. Men vi fick tag på, som vi tycker, en bra kandidat som tillför en dimension som vi också har med i vår profilbank – kunskapen om jakt och viltvård, samt också hur du kan, om du är ung, utbilda dig för ett framtida yrke inom jakten och viltvården.

– Så Inga är en bra kandidat som vi är nöjda med i valberedningen. Ekonomibakgrunden får vi se på i nästa omgång när det blir aktuellt.

 

Viltmästare

Inga Ängsteg är förmodligen bekant för Svensk Jakts läsare eftersom hon varit verksamhetsledare vid Viltskadecenter (Sveriges lantbruksuniversitet) under många år. Där arbetar hon dock inte längre, utan är sedan 1,5 år tillbaka enhetschef på länsstyrelsen i Örebro. Där har hon landsbygdsutveckling och jordbruksstöd på sin agenda.

Ängsteg är i grunden viltmästare och skogsmästare, utbildad i slutet av 1980-talet, efter att ha varit jaktelev på först Grimsö forskningsstation, sedan på Öster Malma, samt skött vilthägn, skog och fiske på en gård utanför Jönköping.

”Då hade jag även börjat på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg men där fick jag ta ett studieuppehåll för att först genomföra viltmästarutbildningen som på den tiden var 1,5 år och enbart genomfördes var tredje år”, skriver Inga Ängsteg i sin presentation.

 

Jakthundar

Hon bor på en gård i Lindesberg på gränsen mellan Örebro län och Västmanlands län. Där har hon amkor och hästar för att hålla markerna öppna.

För snart sex år sedan fick hon två hästar dödade av varg.

”På hundfronten har jag i nuläget en engelsk setter för fågeljakten och en strävhårig tax för drevjakten. Dessutom har jag tillgång till några jämthundar för löshundsjakt”, skriver hon.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev