Under helgens ordförandekonferens på Öster Malma presenterade valberedningens ordförande Jan-Olov Ragnarsson ett av två förslag till nya namn i Jägareförbundets styrelse. Foto: Martin Källberg

Valberedningens förslag: ”Har den kompetens vi söker”

Premium

Madeleine Lilliehöök, advokat med stor erfarenhet av miljö- och äganderätt, föreslås som ny ledamot i Svenska Jägareförbundets styrelse.
– Hon har ett imponerande CV och den juridiska kompetens vi söker, säger Jan-Olov Ragnarsson, sammankallande i valberedningen.

Svenska Jägareförbundets årsstämma närmar sig, och två av ledamöterna i styrelsen har avsagt sig omval.

Det handlar om Monika Stridsman som redan lämnat styrelsen, och Anders Iacobæus som med ålderns rätt anser sig ha gjort sitt i förbundsstyrelsen.

 

Positiva till förslaget

Advokat Madeleine Lilliehöök föreslås som ny ledamot i Svenska Jägareförbundet styrelse.

I samband med helgens ordförandekonferens på Öster Malma presenterade valberedningen ett av två förslag till nya ledamöter.

Madeleine Lilliehöök, född 1958 och bosatt i Blekinge, förslås ersätta Anders Iacobæus.  Hon driver sedan tolv år tillbaka egen advokatfirma med mark- och miljömål som sin specialitet. Madeleine Lilliehöök har haft ett flertal uppdrag för EU-kommissionens räkning, hon undervisar i juridik och har på det personliga planet ett brinnande intresse för jakt. Ett intresse som hon delar med hela familjen.

 

Bra val

– Vi har letat efter en person med juridisk kompetens. Det har varit vårt uppdrag att hitta en person med yrkeskompetens inom det området och Madeleine Lilliehöök motsvarar väl våra önskemål. Hon har jobbat mycket med mark- och miljörätt, hon är väl insatt i reservats- och biotopskyddsfrågor och kan skogsfrågorna, säger Jan-Olov Ragnarsson.

Reaktionerna på förslaget var också positiva.

– Sen kan det alltid hända saker fram till årsstämman, men vi känner att vi har presenterat en bra kandidat, säger Jan-Olov Ragnarsson.

 

Fler kvinnor

Under konferensen lyfte han även andra frågor som rör valberedningens arbete. Bland annat ett tydligare mandat för att höja andelen kvinnor i förbundsstyrelsen.

Där föreslår valberedningen att det tillsammans med andra styrande punkter också ska skrivas in att minst tre av nio styrelseledamöter ska vara kvinnor.

 

Det blir en form av kvotering efter kön. Finns det inte en risk att de valda kvinnornas kompetens kommer att ifrågasättas?

– Jag skulle inte vilja kalla det en kvotering, men i stället en mjukare formulering där vi även tar in ett önskemål om fler kvinnor på ledande positioner. Vi jobbar redan med JAQT och förbundet har startat en utbildning som syftar till en jämställd viltförvaltning för att på så sätt få in fler kvinnor i kretsarna och länsföreningarna. Det är rimligt att det också får effekter på förbundsstyrelsen och det är en god och bra tanke, säger Jan-Olov Ragnarsson.

 

Styrdokument

Valberedningen har redan idag ett styrdokument som tydligt markerar hur ledamöterna i förbundsstyrelsen ska fördelas. Två ledamöter vardera ska komma från regionerna Norr, Mitt och Syd. Utöver det finns det tre fria mandat. Kompetenserna ska vara många och vitt förgrenade som exempelvis juridik, skog och jord, ekonomi, kommunikation och självklart en stor och viktig förståelse för jakt och jaktens förutsättningar.

– Kompetensen kommer alltid att vara det viktigaste, inte kön, säger Jan-Olov Ragnarsson.

 

Tydlig markering

Valberedningen ska senast i slutet av mars presentera ytterligare ett namn till styrelsen. Redan nu kan Jan-Olov Ragnarsson slå fast att det handlar om en kvinna.

– Ja, en kvinna från region Norr, och vi söker en ekonom, säger Jan-Olov Ragnarsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev