SVT gör en storsatsning på rovdjursfrågan med sex halvtimmeslånga avsnitt, men det är ännu oklart när dokumentären ”Den stora rovdjursfejden” ska sändas, enligt projektledaren John Stark. Foto: Olle Olsson, Lars-Henrik Andersson och Privat

SVT senarelägger stor rovdjursdokumentär – vet inte när den ska sändas

Sveriges Television, SVT, har gjort en stor satsning på att belysa rovdjurspolitiken. De sex halvtimmeslånga avsnitten går under arbetsnamnet ”Den stora rovdjursfejden”. Dokumentärserien är dock framflyttad på obestämd tid och projektledaren kan inte svara på när den ska sändas.

Enligt vad Svenskt Jakt erfar var tanken att SVT skulle sända dokumentären ”Den stora rovdjursfejden” någon gång under den gångna hösten och i vart fall före nyår 2021. Det var uppgifter som intervjuade i programmet hade fått när de frågat när programmet skulle sändas.

 

”Inget sändningsdatum ännu”

Det är dock oklart när dokumentärserien ska visas för tv-tittarna.

Projektledaren John Stark vid SVT Minoriteter/SVT Umeå kan inte svara på när ”Den stora rovdjursfejden” ska sändas.

– Vi har inget sändningsdatum ännu. Jag hade så sent som i morse en diskussion med de som planerar tablån och publicering på Sveriges Television. Men vi har som sagt inget sändningsdatum ännu, säger John Stark.

Han berättar att dokumentären är tänkt att bestå av sex halvtimmeslånga avsnitt.

 

Vad handlar dokumentären om?

– Rovdjursfrågan är oerhört komplex och konfliktfylld. Vi försöker lyfta fram olika synvinklar och olika åsikter utan att ta ställning på något sätt. Vi lyfter några av åsikterna, rösterna och händelserna som ägt rum och som exemplifierar hur situationen ser ut i Sverige, säger John Stark.

 

Vad är syftet med dokumentären?

– Att berätta om rovdjursfrågan och visa vad den lett till, att den innehåller många känslor och utmaningar.

Recension: Snyggt förpackat men tyvärr inte trovärdigt, SVT

För några år sedan sände SVT programmet ”I rovdjurens spår” med programledaren Anders Lundin som fick kraftig kritik för att ta ställning i vargfrågan. Har ni under arbetet med den här dokumentären mötts av någon kritik?

– Jag har inte stött på någon stor mängd kritik mot att vi gör det här. Men i ett samhälle bör man kunna diskutera olika frågor och ämnen. Det är en självklarhet, man kan inte dölja saker eller sopa det under mattan, säger John Stark som tillägger att det handlar om att kunna förstå varandra och de olika argument som förs fram.

– Men jag skulle bli överraskad om inte det här programmet också får kritik.

 

Vilka har ni pratat med i dokumentären?

– Ett brett spektrum av människor. Vi planerar att göra några kompletterande inspelningar under vintern och vårvintern. Det är oklart var vi kommer landa, men det blir ett brett spektrum av åsikter och personer. Vår uppgift är inte att ta ställning utan att berätta att det är en stor och komplex fråga och hur den drabbar människor på olika sätt.

 

Vad jag har hört var den här dokumentären planerad att sändas i höstas, varför blev det inte så?

– Det är ingen märklig sak. Jag har haft en kort diskussion med en annan person som misstänkte någon form av konspiration, men det är mycket, mycket långt från sanningen. De enkla förklaringarna är att vissa premisser och förutsättningar för serien ändrats och som vi vill förbättra. Det är en kvalitativ fråga, men sedan har vissa personer blivit sjuka, bland annat i covid, säger John Stark.

– Jag vill tillägga att eftersom frågan är så pass komplex vill vi jobba med att det ska bli så bra som möjligt. Det är inget man hafsar ihop.

Recension: Så är SVT:s nya serie om jakt

John Stark berättar att en utmaning har varit att få människor att ställa upp och bli intervjuade. Han säger att en del varit rädda för att uttala sig.

– Det finns inga enkla sanningar, säger John Stark.

Han menar att programmet ska försöka visa att allt inte är antingen svart eller vitt.

 

Tycker du det finns en jämvikt i dokumentären mellan de olika intressena i rovdjursfrågan?

– Det kan jag inte svara på eftersom vi inte är riktigt färdiga ännu, men det är viktigt för oss att presentera ett brett spektrum, säger John Stark och menar att det inom intressegrupperna finns olika åsikter.

– Vi kommer därför inte kunna presentera alla de åsikter som finns, och därför kommer kanske någon att känna sig besviken att ens egen personliga åsikt inte finns med, men vi försöker ändå få med ett brett spektrum av åsikter.

 

När kommer ”Den stora rovdjursfejden” att visas på SVT?

– Under det här året, absolut. Det är många parametrar som jag inte kan påverka. Jag hoppas dock att vi kan sända programmen i slutet av våren eller början av sommaren men det är helt utanför min makt. Jag hoppas dock verkligen att vi får ut den innan slutet av sommaren, säger John Stark.

 

Kan ett alternativ vara att visa den på SVT Play?

– Det är inte uteslutet, men just nu är det inte ett alternativ.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev