måndag 29 november

Jakt & prylar

Publicerad 18 oktober 2021 - 20:03

Foto: Dimitrii Melnikov & Artush / Mostphotos

Efter Svensk Jakt-krönika: Medierna granskar SVT:s naturprogram

När ska ansvariga för SVT:s naturprogram sluta behandla tittarna som idioter? Det frågade sig Svensk Jakts reporter Jan Henricson i en krönika på Svenskjakt.se efter att ha tittat på SVT:s naturprogramserie om Serengeti.
Nu har även programmet Medierna i Sveriges Radio P1 tittat närmare på programmet och då även intervjuat Henrik Ekman, redaktör på SVT.

”Hur långt får man gå i filmandet och berättandet om naturen, i förmänskligandet av de vilda djuren? Ska vi tittare inte kunna lita på att det SVT sänder som naturdokumentär verkligen är sant, och inte ihopklippt med specialeffekter i en dator?” Det skrev Jan Henricson i sin krönika efter att ha tittat på Världens natur: Serengeti på Sveriges televison.

När ska ansvariga för SVT:s naturprogram sluta behandla oss som idioter?

– Det är en som en Hollywoodproduktion där man fejkat, bortsett från att man i det här fallet har gjort det så himla dåligt, fortsatte Jan Henricson i radioprogrammet Medierna som sändes i lördags.

 

Inslaget om Serengeti börjar vid 19:35.

 

Henrik Ekman är redaktör och presentatör för SVT:s naturfilmer. Han intervjuades av Medierna och ger där Jan Henricson delvis rätt i påståendet att Serengeti är att likställa vid en Hollywoodproduktion.

– Ja, det får man nog säga. Det är också helt avsiktligt från producentens sida. Ett kommersiellt motiv. Att nå en ny publik, att nå de som inte brukar se på naturfilm, som kanske inte är så naturintresserade, men intresserade av drama, förklarar Henrik Ekman i radioprogrammet.

 

Förstärkt dramatik

En del i Jan Henricsons kritik handlar om en lång scen där naturfilmens dramatik förstärkts av något som av allt att döma är en brand som eldats på rejält med hjälp av datoreffekter.

Samtidigt som man får se den fingerade branden berättar Henrik Ekman i filmen hur de förmänskligade djuren flyr och försöker rädda varandra ut ur brandinfernot.

 

”Utgår från att det är på riktigt”

Henrik Ekman, däremot, sätter tillit till bilderna som visas.

– Jag utgår från att det är på riktigt. Men om det är så som Jan Henricson förmodar, att flammorna är ditlagda, har vi blivit missledda. Sånt vill vi inte ha, säger Henrik Ekman till Medierna.

 

”Att jämföra med reality-tv”

Radioprogrammet har även talat med Hillevi Ganetz. Hon är professor vid Stockholms universitet och har forskat på hur natur representeras i naturfilmer. Hon liknar naturfilmerna vid reality-tv där det filmas enorma mängder och där de dramatiska höjdpunkterna sedan klipps ihop till en berättelse.

– Ungefär som när man filmar Big Brother. Ingen skulle väl komma på idén att kalla Big Brother för dokumentär, säger Hillevi Ganetz.

– Det finns många seriösa naturfilmare, men majoriteten som pumpas ut på marknaden är mer att jämföra med reality-tv, fortsätter Hillevi Ganetz till Medierna.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

When YOU make the decision!

#jegerno #bukkejakt #jaktbutikken #huntingworldwide #hjortejakt #swarovskioptik_hunting #norskejegere #norskjakt #norgesjegere #njff #huntingphoto #huntingislife #jakt #svenskjakt #hunting #jagd #jagt #dinjaktbild #blasernorge #jeger #jegeravisen #jegerpodden #jagt #svenskjakt #chasseresse #cazar #caccia #oxota #cacar #instahunting #inatur #olen
...

Mysan efter dagens jakt🥰🐾🦌härlig dag i skogen på bra marker. ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay