Den allvarliga djursjukdomen afrikansk svinpest förekommer bland vildsvin i flera länder på kontinenten. Efter sommarens torka riskerar smittan att importeras tillsammans med halm och grovfoder, varnar SVA. Foto: Mostphotos

Svinpest kan importeras med foder

SVA varnar för att afrikansk svinpest kan komma till Sverige tillsammans med halm och grovfoder från länder där sjukdomen finns.  Undvik därför att importera från länder där smittan förekommer, uppmanar myndigheten.

I den torra sommarens spår följer en större import än vanligt av halm och grovfoder från andra EU-länder, men även från länder utanför unionen.

För grovfoder som importeras från länder utanför EU, finns redan stränga regler, och rekommendationerna från SVA gäller därför det som hämtas från andra medlemsländer.

 

Skärpt uppmärksamhet

Myndigheten skriver att det inte är förbjudet att importera halm och grovfoder från EU, och de som redan gjort det från länder där afrikansk svinpest förekommer uppmanas att vara extra uppmärksamma på möjliga rester från döda djur i foderbalarna. Om sådant hittas ska Jordbruksverket kontaktas.

Den mycket allvarliga grissjukdomen afrikansk svinpest finns i flera EU-länder, främst bland vildsvin. Viruset överlever länge i kött och döda djurkroppar från infekterade djur. Människor smittas inte, men sjukdomen är ett allvarligt hot mot grisar och vildsvin.

 

Många länder

Om fodret håller hög hygienisk kvalitet är risken liten, men om det kommer med ett dött djur i en foderbal blir situationen en helt annan, skriver SVA.

Exempel på EU-länder där afrikansk svinpest förekommer är Estland, Lettland, Ungern, Polen, Rumänien, Tjeckien och Bulgarien.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev