Efter jakt i länder där afrikansk svinpest förekommer är det viktigt att man noga rengör föremål som kan sprida viruset, till exempel bildäck, skor, kläder och annan utrustning. Det är viktigt att få bort blodstänk.

Efter jakt i länder där afrikansk svinpest förekommer är det viktigt att man noga rengör föremål som kan sprida viruset, till exempel bildäck, skor, kläder och annan utrustning. Det är viktigt att få bort blodstänk. Foto: Jan Henricson

Svinpest – att tänka på vid utlandsjakt

Jägare som reser till länder där afrikansk svinpest förekommer, eller riskerar att finnas, ska rengöra sin utrustning noga innan hemresan.

Viruset kan överleva mycket länge i blod och kött, och åtminstone flera dagar om det finns till exempel på jaktkläder, kängor eller annan utrustning, som blodats ner under utlandsjakten. Det kan också återfinnas i jord under skor eller i bildäck.

För att inte ta med den fruktade sjukdomen hem till Sverige ska jägarna vara försiktiga och uppmärksamma och rengöra sina kläder och sin utrustning före hemresan.

 

Följande rekommendationer ges av Jägareförbundet och SVA:

• Inför hemresan är det viktigt att man noga rengör föremål som kan sprida viruset, till exempel bildäck, skor, kläder och annan utrustning. Det är viktigt att få bort blodstänk. Kläder ska helst tvättas i maskin. Man kan också lägga kläder och utrustning i bastu, över 60 grader i 30 minuter.

• Om en jakthund varit med på resan ska hundens päls tvättas och utrustning som halsband, koppel, pejl och väst rengöras.

• Ta inte med obehandlade troféer, eftersom de kan sprida smitta.

• Ta inte med köttprodukter till Sverige från länder med svinpest. Detta på grund av risken för smittspridning.

• Under 48 timmar efter hemkomsten ska man inte ­besöka gris­besättningar, hantera vildsvins­foder eller besöka en utfodringsplats för vildsvin.

– Viruset smittar inte jättelätt. Det är inte så att enstaka virus hoppar ­omkring och riskerar att smitta ­andra vildsvin. Dessutom är det många steg innan smittan överförs, säger statsveterinär Erik Ågren på SVA.

– Därför är grovrengöringen viktigast. Viruset finns i blod i sjuka vildsvin och i kadaver så om jägaren tvättar sina kläder och rengör sin utrustning där det syns blod eller kan finnas blod, exempelvis i lera som fastnat i skosulorna, är det tillräckligt, säger statsveterinär Erik Ågren på SVA.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev