Sverige mobiliserar för dödlig hjortsjukdom

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, arbetar just nu med att utforma en provtagning för Chronic Wasting Disease, CWD. Hur omfattande provtagningen kommer att bli förväntas bli klart inom några veckor men redan nu tar man emot vissa prover.

Efter att den dödliga och smittsamma sjukdomen CWD upptäckts på ren och älg i Norge arbetar nu SVA och Jordbruksverket med en kartläggning av sjukdomen även i Sverige.
Den smittade älgen hittades bara fem mil från den svenska gränsen och Storlien.
– Vi arbetar med att utforma en metod för att kartlägga sjukdomen där vi fastställer hur många prover vi vill ha in från olika hjortdjur och från olika delar av landet, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Fallvilt är redan med i studien
Fram till att utformningen av den så kallade screeningen blir klar kommer SVA att kontrollera CWD på fallvilt. När screeningen sedan blir aktiv kommer man kanske att ta med trafikskadat och fällt vilt också.
– Hittar man ett fallvilt som är magert och utmärglat är vi redan nu intresserade av det, säger Erik Ågren.
För att kontrollera om hjortdjuret är intressant för provtagning kontaktar du Viltsektionen på SVA via cwd@sva.se, eller 018-674000.

CWD

CWD, chronic wasting disease, är en smittsam neurologisk sjukdom som angriper hjärnan hos hjortdjur. Sjukdomen utvecklas långsamt och drabbade djur visar upp ett förändrat beteende och försämrad fysisk kondition. 
I Nordamerika har man funnit sjukdomen hos flera arter, bland annat vitsvanshjort och älg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev