Dödlig sjukdom för hjortdjur kan finnas i Sverige

Den dödliga och smittsamma sjukdomen CWD har nu upptäckts även på älg i Norge. Mycket talar för att sjukdomen också finns i Sverige.
– Berörda myndigheter sitter redan i möten för att ta fram åtgärdsplaner, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

I april i år påvisades prionsjukdomen Chronic Wasting Disease, CWD, i en norsk vildren. Renen fanns i Nordfjella i Sydnorge och fallet var det första kända i Europa.
Men nu står det klart att CWD även finns hos älg i landet. Det norska Veterinærinstituttet gick på onsdagen ut med nyheten att en älgko bar på den smittsamma och dödliga sjukdomen. Den sjuka älgkon fanns i Sebu, 30 mil nordost om Nordfjella och fem mil från den svenska gränsen och Storlien.
Den svårt avmagrade älgkon har obducerats av veterinärer i Trondheim.

 

Långsamt sjukdomsförlopp

CWD smittar mellan hjortdjur. Sjukdomen har ett långsamt förlopp och leder till döden. Först i slutskedet visar djuren symtom, som är tecken på att hjärnan förstörs.
– CWD smittar i högre grad än till exempel den så kallade Galna ko-sjukan så det här får förmodligen konsekvenser för både förvaltning och tillvaratagande av hjortdjur, säger Erik Ågren.

 

Nu har två fall upptäckts i Norge på kort tid. Finns det risk att sjukdomen redan finns även i Sverige?

– Ja, det gör det. Sjukdomsförloppet är långsamt så smittan kan mycket väl vara här och berörda myndigheter sitter därför i möten för att ta fram åtgärdsplaner. Inom kort räknar jag med att vi vet mer vad som ska göras gällande till exempel övervakning av sjukdomen, säger Erik Ågren.

 

Smittar inte människor

I USA finns sjukdomen i ett 20-tal stater sedan 50 år tillbaka. I de hårdast drabbade staterna bär 0,5 till 5 procent av hjortpopulationen på sjukdomen. Det finns inget känt fall där människor eller husdjur smittats men i USA rekommenderar man att inte äta kött från smittade djur.
– I de stater där sjukdomen förekommer ska jägarna skicka in prover från fällt vilt för analys. Det görs även om man inte tror att sjukdomen smittar till människor, säger Erik Ågren.

 

”Hopplöst svår att bli av med”

Åren 2006 och 2007 genomfördes en undersökning inom EU och Norge för att kartlägga om CWD fanns i något av länderna. Då hittades ingen smittat i något land. Hur sjukdomen nu kommit till Norge är fortfarande en gåta.
– Det blir en intressant uppgift att hitta vägen till smittspridningen. Norge och Kanada genomför nu genetiska undersökningar för att försöka ta reda på om sjukdomen kommit som spontanfall till Norge eller genom införsel av något, säger Erik Ågren.
CWD smittar hjortdjur bland annat via saliv, urin, avföring och kadaver. Smittan ligger dessutom kvar i jorden flera år och kan på så sätt smitta andra betande hjortdjur.
– Det är hopplöst svårt att bli av med CWD när smittan väl har kommit. Det här hade vi gärna sluppit, konstaterar Erik Ågren.

CWD

CWD, chronic wasting disease, är en smittsam neurologisk sjukdom som angriper hjärnan hos hjortdjur. Sjukdomen utvecklas långsamt och drabbade djur visar upp ett förändrat beteende och försämrad fysisk kondition.
I Nordamerika har man funnit sjukdomen hos flera arter, bland annat vitsvanshjort och älg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev