Snöväder och kvällsmörker till trots blev djuren sövda inför den planerade flytten. Från vänster: Jens Nordahl, Torsten Möller, Mathias Persson, Jakob Åsåker och Glenn Fridh. Foto: Kalle Nordfeldt

Svenska visenter ska släppas ut i Rumänien

På torsdagen påbörjade sex visenter flytten från Eriksberg i Blekinge till Rumänien. Flytten är en del i ett internationellt räddningsarbete för att rädda djuren från utrotning.

Svensk Jakt Publicerad 24 november 2022 - 20:13

– Målet är att med hjälp av uppfödda visenter i fångenskap stärka de vilda populationerna i Europa. Det vill säga, att sprida deras viktiga gener, säger Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve i ett pressmeddelande.

Han är även ordförande i EBCC Skandinavien, European Bison Conservation Center.

Det är sex kvigor i åldern tre till fem år som nu skickas till södra Rumänien. Först kommer de att släppas i ett tillvänjningshägn, innan de släpps ut i friheten i de Karpatiska bergen.

 

En av visentkvigorna som nu är på väg till Rumänien. Hon kommer att få en radiosändare så att det går att spåra henne i Karpaterna. Foto: Tommy Svensson

Eriksberg har även tidigare skickat visenter till Rumänien.
– Vi vet att de mår bra i sitt nya hemland, därför känns det bra att skicka i väg ytterligare djur, säger Per-Arne Olsson.

Flera djur har tidigare skickats även till Schweiz, Tyskland, Polen, Ryssland och även andra avelsanläggningar i Sverige.

Fakta om arten

Visenten som även kallas europeisk bison, är Europas största landlevande däggdjur. Enligt 2021 års inventering finns det 9.554 visenter i världen, varav 7.266 i det vilda, återinplanterade i olika reservat i Europa. Förhoppningen är att få minst 10.000 visenter, innan djuren anses vara räddade för framtiden.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram