Snöväder och kvällsmörker till trots blev djuren sövda inför den planerade flytten. Från vänster: Jens Nordahl, Torsten Möller, Mathias Persson, Jakob Åsåker och Glenn Fridh. Foto: Kalle Nordfeldt

Svenska visenter ska släppas ut i Rumänien

På torsdagen påbörjade sex visenter flytten från Eriksberg i Blekinge till Rumänien. Flytten är en del i ett internationellt räddningsarbete för att rädda djuren från utrotning.

– Målet är att med hjälp av uppfödda visenter i fångenskap stärka de vilda populationerna i Europa. Det vill säga, att sprida deras viktiga gener, säger Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve i ett pressmeddelande.

Han är även ordförande i EBCC Skandinavien, European Bison Conservation Center.

Det är sex kvigor i åldern tre till fem år som nu skickas till södra Rumänien. Först kommer de att släppas i ett tillvänjningshägn, innan de släpps ut i friheten i de Karpatiska bergen.

 

En av visentkvigorna som nu är på väg till Rumänien. Hon kommer att få en radiosändare så att det går att spåra henne i Karpaterna. Foto: Tommy Svensson

Eriksberg har även tidigare skickat visenter till Rumänien.
– Vi vet att de mår bra i sitt nya hemland, därför känns det bra att skicka i väg ytterligare djur, säger Per-Arne Olsson.

Flera djur har tidigare skickats även till Schweiz, Tyskland, Polen, Ryssland och även andra avelsanläggningar i Sverige.

Fakta om arten

Visenten som även kallas europeisk bison, är Europas största landlevande däggdjur. Enligt 2021 års inventering finns det 9.554 visenter i världen, varav 7.266 i det vilda, återinplanterade i olika reservat i Europa. Förhoppningen är att få minst 10.000 visenter, innan djuren anses vara räddade för framtiden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev