söndag 19 maj

Lena Ek står upp för svensk vargpolitik

I ett svarsbrev till EU-kommissionär Janez Potocnik försvarar miljöminister Lena Ek regeringens vargpolitik. En tolkning av brevet är att om inte Naturvårdsverket vill ta ett beslut som går emot regeringens önskemål blir det vargjakt i vinter.

 

Det närmare tre sidor långa brevet, som Svensk Jakt tagit del av, inleds med att regeringen inte har någon annan avsikt än att följa EU:s habitatdirektiv. Enligt Ek har kommissionären missförstått delar av den svenska vargförvaltningen.

Lena Ek betonar Naturvårdsverkets kompetens, och hon skriver att forskarna på Skandulv har all den kunskap som krävs för att lämna ett fullgott underlag för de beslut om vargstammen som ska tas.


Lena Ek

Lena Ek understryker att regeringens ambition vad gäller vargstammens gynnsamma bevarandestatus är inriktad mot den lägre nivån, det vill säga 180 vargar. Hon beskriver att skillnaden jämfört med den högre nivån på 380 vargar endast är att det krävs ytterligare en invandrad varg per tioårsperiod för att hålla samma genetiska status i vargstammen.


Upp till medlemsstaten inte kommissionen

I brevet kommenteras också kommissionärens funderingar över varför inte fler forskare har fått uttala sig om regeringens beslutsunderlag. Lena Ek skriver att forskarna på Skandulv, som representerar nio olika vetenskapliga institutioner, har all kompetens som krävs. Hon tar för givet att Potocnik håller med henne om att det är upp till den enskilda medlemsstaten och inte kommissionen att välja vilka vetenskapliga metoder man vill använda sig av, så länge som kraven i direktiven uppfylls.

Avslutningsvis skriver Lena Ek att hon har stort förtroende för att Naturvårdsverket fattar rätt beslut vad gäller vargförvaltningen.

Det står klart att Sverige är på väg att nå gynnsam bevarandestatus för vargstammen, skriver Lena Ek och hon hoppas att brevet har förklarat vilka ansträngningar som görs för att nå målet.

 

Går Naturvårdsverket emot regeringen?

Tidigare under onsdagen förklarade Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket, att myndigheten avvaktar med att fatta beslut om vargjakt eftersom man först vill ta del av det brev som miljöminister Lena Ek nu skickat till EU-kommissionen.

Därmed går det att göra tolkningen att regeringen fortsatt vill ha vargjakt i vinter och om Naturvårdsverket inte vill fatta ett beslut som går emot regeringens vilja, så blir det vargjakt.

 

Lena Eks svar till EU-kommissionär Janez Potocnik

 

Läs mer:

Vargbeslutet: alla väntar på besked

Regeringen tar strid mot Potocnik

EU-kommissionen stoppar vargjakten?

Ek: ”Vi har levererat allt som kommissionen efterfrågat”

”Ett hårt slag mot en hållbar rovdjurspolitik”

Krönika: Potocnik tvingar Sverige till domstol

EU:s vargnej äventyrar demokratin

Sprängare: ”Jag blir bara förbannad”

LRF: ”EU-kommissionens arrogans hotar vargen”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev