Att göra det svårare att få vapenlicens anser svenskarna inte kommer stoppa skjutningarna.

Att göra det svårare att få vapenlicens anser svenskarna inte kommer stoppa skjutningarna. Foto: Olle Olsson

Svenska folket: Legala vapen är inte problemet

En klar majoritet av befolkningen anser inte att gängkriminella skjutningar begås med legala vapen. Att göra det svårare att få vapenlicens kommer heller inte att stoppa dessa skjutningar, anser svenskarna. Det visar en färsk rapport från undersökningsföretaget Novus.

Undersökningen, som genomfördes av Novus under perioden 7–12 oktober och som rapporterats av tidningen Fokus, har gjorts mot bakgrund av det faktum att ”lag och ordning” – efter flera års eskalerande gängskjutningar – parkerat sig i toppen av listan över de frågor som väljarna anser vara de allra viktigaste.

I Novus augustiundersökning rankade väljarna just lag och ordning som den nu näst viktigaste frågan. Endast sjukvården betraktas som viktigare av den svenska väljarkåren.

En icke obetydlig anledning till detta stavas förstås gängkriminalitet och skjutningar.

Under perioden 1 januari–30 september 2021, alltså årets första nio månader (273 dagar), ägde 249 skjutningar rum i Sverige. Dessa resulterade i 38 döda och 77 skadade. Nästan en skjutning om dagen under 2021, med andra ord.

 

Svårare få licens – ingen effekt

Den undersökning som Novus nu genomfört visar att en klar majoritet av svenskarna inte tror att de kriminella skjutningar som äger rum i Sverige involverar vapen där skytten har vapenlicens. 34 procent av de tillfrågade tror att vid något enstaka tillfälle så har skytten licens på vapnet.

Vad gäller vapnens ursprung tror 77 procent av de tillfrågade att vapen insmugglade från utlandet är vanligast i skjutningar. 17 procent tror att det är ombyggda gas- eller startvapen som är vanligast.

2 procent tror att vapen som stulits från jägare eller tävlingsskyttar används, medan 1 procent tror att de vapen som används är köpta lagligt i Sverige.

Att göra det svårare att få vapenlicens anser svenskarna inte kommer stoppa skjutningarna. 31 procent anser att det inte kommer att ha någon effekt alls, medan totalt 60 procent anser att det skulle ha mycket liten eller ganska liten effekt.

Endast 3 procent tror att det har en mycket eller ganska stor effekt för att stoppa brotten.

 

Bra koll på fakta

Undersökningen har gjorts på Novus eget initiativ.

– Jag fick för mig att kolla detta utifrån tonen från politiken, att man vill försvåra för jägare och tävlingskyttar i syfte att minska brottsligheten. EU:s vapendirektiv handlar ju främst om att försvåra för legala vapenägare, berättar Novus vd Torbjörn Sjöström för Svensk Jakt.

 

Torbjörn Sjöström. Foto: Novus

Resultatet ger vid handen att svenskarnas bild stämmer bra överens med hur det förhåller sig i verkligheten.

– Som så ofta har svenska folket ganska bra koll på fakta. Man tror inte att det är jägares vapen som är inblandade i skjutningarna utan det är insmugglade vapen och olagligt ombyggda vapen. Att de kriminella inte bryr sig om att följa lagen heller vid vapeninnehav kanske inte är så förvånande, men en viktig påminnelse att svenskarna inte tror det heller, säger Torbjörn Sjöström.

 

”Vill man vinna väljarnas förtroende…”

Mindre än ett år återstår till riksdagsvalet, och de grova brotten ser ut att vara en av de viktigaste valfrågorna. Torbjörn Sjöström säger att det är viktigt för politikerna att förstå hur svenskarna ser på kopplingen legala vapenägare och grov brottslighet.

– Vill man vinna väljarnas förtroende måste man ju utgå från problemet svensken ser. Det gäller att visa att man kan stoppa insmugglingen av vapen och så klart få tag på brottslingarna, och inte fokusera på de legala vapenägarna som nog känner sig misstänkliggjorda i jakten på de grova brottslingarna, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till Svensk Jakt.

 

Frågorna i undersökningen

• De vapen som används i brott och skjutningar i Sverige, var tror du de oftast kommer från?

Insmugglade utomlands 77%
Ombyggda gas- och startvapen från Europa 17%
Stulna från svenska jägare och tävlingsskyttar 2%
Köpta lagligt i Sverige 1%
Vet ej 3%

 

• Hur många av de kriminella som är inblandade i skjutningar i Sverige tror du har vapenlicens för vapnen som används i skjutningar?

Inga 63%
Några enstaka 34%
Många 1%
Alla 0%
Vet ej 2%

 

• Hur effektivt tror du det är för att stoppa vapenvåldet att göra det ännu svårare för jägare och tävlingsskyttar att få vapenlicens?

Ingen effekt alls 31%
Mycket liten effekt 32%
Ganska liten effekt 28%
Ganska stor effekt 2%
Mycket stor effekt 1%
Vet ej 5%

 

Fotnot: Undersökningen genomfördes 7–12 oktober 2021 i Novus Sverigepanel med 1.015 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18–79 år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev