lördag 30 september

En svårt skadad varg har avlivats i Älvkarleby kommun. Arkivbild. Foto: Mostphotos

Svårt skadad varg avlivad

Den skadade varg som den senaste tiden observerats i Älvkarleby kommun har avlivats av personal från länsstyrelsen i Uppsala.

Vargen i Glamsenreviret upptäcktes för en tid sedan svårt skadad, då den släpade sig fram. Genast uppstod en diskussion om en jägare som påträffade den skulle våga avliva den med stöd av paragraf 40c i jaktförordningen.

När vargen i fredags upptäcktes av en privatperson kunde länsstyrelsens personal spåra vargen i nysnön. När den påträffades bedömdes den vara i så dåligt skick att den avlivades.

Vargen transporterades till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning.

Avlivningen skedde med stöd i paragraf 40 c i jaktförordningen: ”Om frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark.”
– Eftersom det kan vara känsligt att avliva stora rovdjur, då det förekommer hot och trakasserier, gjorde vi bedömningen att vi själva skulle åta oss uppdraget. Nu avvaktar vi obduktionsresultatet från SVA för att få veta mer om omfattningen på vargens skada, säger Monica Eriksson, chef på enheten för vilt och hotade arter vid länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev