Foto i hägn: Roger Arnefalk / Mostphotos

Domstol: Rätt att besluta om skyddsjakt på Uppsalavarg

Det var rätt av länsstyrelsen i Uppsala län att besluta om skyddsjakt på varg. Det slår Förvaltningsrätten i Luleå fast. Därmed avslås samtliga överklaganden mot skyddsjakten.

Det var den 3 september som länsstyrelsen fattade beslut om skyddsjakt på en vuxen varg i Siggeforareviret. Beslutet kom till efter flera stora vargangrepp på får under kort tid.

Stoppad skyddsjakt på varg i Uppsala län

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten i Luleå av bland andra Svenska Rovdjursföreningen. Efter överklagan inhiberade, stoppade, förvaltningsrätten skyddsjakten. Men kort därefter gav domstolen återigen grönt ljus igen och skyddsjakten kunde återupptas i väntan på slutgiltigt avgörande.

Skyddsjakten på varg återupptas

Och nu har förvaltningsrätten avkunnat dom. Domstolen delar länsstyrelsens bild av att samtliga förutsättningar för skyddsjakt är uppfyllda. I domskälen skriver rätten att länsstyrelsen på ett tydligt sätt anpassat villkoren för jakten så att den riktas mot någon av de vuxna vargar som är delaktiga i angreppen. Förvaltningsrätten delar också bedömningen att detta kan ha en skrämseleffekt på övriga vargar i flocken.

 

Hotas inte

Förvaltningsrätten håller även med om att vargens bevarandestatus inte kan anses vara hotad genom jakten, varken nationellt eller lokalt, och att den enda lämpliga lösningen i dagsläget är skyddsjakt. Det innebär att domstolen anser att det är orimligt att kräva att alla djurägare i området ska hinna vidta åtgärder för att skydda sina får eller hinna sätta upp rovdjursavvisande stängsel.

– Dagens beslut visar att vi genom vårt skyddsjaktbeslut, och de villkor som finns i beslutet, har gjort en korrekt avvägning mellan att förhindra allvarlig skada och att skydda vargstammen, säger Lennart Nordvarg chef för miljöavdelningen på länsstyrelsen Uppsala län, i ett pressmeddelande från myndigheten.

 

Skyddsjakt i september

Beslutet om skyddsjakt gäller till och med den 30 september och får enbart bedrivas i eller i anslutning till hagar med får.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev