Publicerad 3 september 2021 - 21:19

Karta över skyddsjaktområdet (skuggad del). Karta: Länsstyrelsen

Skyddsjakt i Uppsala län – en varg får fällas

På kort tid har flera stora vargangrepp inträffat. Nu beslutar länsstyrelsen i Uppsala län om skyddsjakt på en vuxen varg i Siggeforareviret. Vargen får bara fällas i anslutning till fårhagar.

Under de senaste två veckorna har fem vargangrepp på får inträffat i Siggeforareviret. Därför bedömer länsstyrelsen att risken att får blir attackerade i området är större än vanligt.

För att både värna den betydelsefulla genetiska status som vargarna i reviret har, och möjligheterna att bedriva fårnäring, beslutar länsstyrelsen om skyddsjakt efter en vuxen varg.

– Angreppen har ökat i frekvens och det har inte gått att förutspå var dessa kommer att ske. Det har försvårat arbetet med förebyggande åtgärder. Vi tvingas konstatera att det är sannolikt att angreppen kommer att fortsätta och skyddsjakten syftar till att avvärja ytterligare angrepp, säger Lennart Nordvarg, chef för miljöavdelningen på länsstyrelsen Uppsala län, i ett pressmeddelande.

Länsförening kräver skyddsjakt på alla vargar i Siggeforareviret

Nyligen krävde Jägareförbundet i Uppsala län att länsstyrelsen skulle besluta om skyddsjakt på samtliga vargar i reviret.

– Helst ser vi att hela reviret skjuts bort. Det är inte så mycket att fundera på, sa Torsten Nilsson, ordförande i Jägareförbundet Uppsala län.

 

Bara en varg

Men myndigheten nöjer sig alltså med att besluta om jakt på en vuxen varg. Länsstyrelsen menar att det är fortsatt angeläget att jobba med uppsättning av rovdjursavvisande stängsel i reviret.

– Har man boskap i ett vargrevir behöver man jobba med åtgärder för att minska risken för angrepp. Men som situationen har utvecklat sig är det inte möjligt att hinna stängsla hagarna under hösten, innan djuren tas in, vilket betyder att det finns risk för ytterligare omfattande angrepp om inget görs nu, säger Lennart Nordvarg i länsstyrelsens pressmeddelande.

Länsstyrelse begär extrapengar för vargrevir

Beslutet om skyddsjakt gäller till och med den 30 september och får enbart bedrivas i eller i anslutning till hagar med får.

Vargarna i Siggeforareviret bedöms vara genetiskt betydelsefulla eftersom de härstammar från invandrad varg. Detta ställer också högre krav innan ett skyddsjaktsbeslut fattas, påpekar länsstyrelsen i Uppsala län i sitt pressmeddelande.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram