Publicerad 29 januari 2021 - 09:09

Anledningen till att man månar så om vargarna i Siggefora är att de enligt Naturvårdsverket har ett högt genetiskt värde. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Länsstyrelse begär extrapengar för vargrevir

Efter flera vargangrepp på tamdjur och förföljelse av hundar och ryttare, bedömer Länsstyrelsen i Uppsala län att det är stor risk för fortsatta angrepp från vargarna i Siggeforareviret.
Därför begär man extrabidrag från Naturvårdsverket med 800.000 kronor då vargarna anses ”genetiskt viktiga” och inte bör skjutas som vid vanlig skyddsjakt.

Enligt länsstyrelsen har det under hösten 2020 skett tre vargangrepp på får inom reviret. Med hjälp av dna har man kunnat koppla ett av angreppen till revirets vuxna hane.

Utöver det har det kommit in ett flertal rapporter om att vargarna i reviret följt efter jakthundar och ryttare till häst.

 

Stor risk

Enligt länsstyrelsen är det stor risk för att angreppen på tamdjur och hundar kommer att fortsätta.

Enligt Lennart Nordvarg, chef för miljöavdelningen vid Länsstyrelsen i Uppsala län, krävs det ”ökad närvaro i området, uppsökande information till djurägare och en aktiv rådgivning inför skadeförebyggande åtgärder som till exempel stängseluppsättning.”

I ansökan till Naturvårdsverket skriver Nordvarg också: ”Det blir extra viktigt med regelbunden, saklig, pedagogisk och faktabaserad kommunikation i området som inte har någon erfarenhet av varg eller vargrevir sedan tidigare.”

 

Genetiskt värde

Anledningen till att man månar så om vargarna i Siggefora är att de enligt Naturvårdsverket har ett högt genetiskt värde.

Hanen är en så kallad F1:a, alltså första generationen efter det vargpar som Naturvårdsverket sövde i Norrbotten och flyttade till Tiveden.

Vargtiken är en F2:a från Kynna, alltså ett barnbarn till den finskryska tik som dök upp i norska Kynna för några år sedan.

 

En föryngring

Genom dna-analys av spillning har Viltskadecenter konstaterat att det skett en föryngring i reviret. Foton från allmänheten har visat att det är minst fyra vargar i sällskap och indikationer pekar på minst fem individer.

Enligt länsstyrelsen är det stor risk för att angreppen på tamdjur och hundar ska fortsätta. Därför begär man från Naturvårdsverket 800.000 kronor extra för att täcka kostnaderna för Siggeforavargarna.

 

Leif Andersson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram