Svårt sjuk och mager älg avlivad
För några dagar sedan avlivade Bert-Åke Andersson i Östra Ämtervik en mycket mager älgko. Det är ännu en av många magra och svårt sjuka älgar som självdött eller avlivats i området.
– Vi har skickat flera djur på analys. En älg hade 36.000 parasiter i löpmagen, säger Bert-Åke Andersson.
I söndags blev Bert-Åke Andersson uppringd av en privatperson som sett en älgko ligga nära vägen i Ås, Östra Ämtervik. Mannen trodde att älgen blivit påkörd, men ingen viltolycka fanns anmäld.
När Bert-Åke kom till platsen konstaterade han direkt att det var ännu ett fall av en kraftigt avmagrad och svårt sjuk älg, som han avlivade på platsen.
Låren var helt insjunkna och älgen reagerade inte när han närmade sig.
Reagerade inte
Kon låg nära hembygdsgården i Ås, så älgen transporterades in i skogen.
– När vi öppnade buken var den alldeles gul inne i maghinnorna. Det var ett sjukt djur, säger Bert-Åke Andersson.
Det är den sjunde älgen på tre år som har avlivats eller självdött inom ett begränsat område. I de flesta fallen handlar det om älgkor, i varierande ålder.
Några av älgarna har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys. I första hand har man letat efter CWD, men den smittan har inte drabbat älgarna.
Däremot starr och tarmparasiter.
Skickar inte för analys
– En älg hade 36.000 parasiter i löpmagen. Det är rätt mycket och jag tror att flera av de andra älgarna också drabbats av parasiter, säger Bert-Åke Andersson.
Älgen som avlivades under söndagen kommer inte att skickas till SVA.
– Nej, vi har skickat så många tidigare. Det är en hel del jobb och egentligen skulle hela älgen in till SVA, men vi klarade inte av det. Egentligen tycker jag att det borde vara länsstyrelsens uppgift, säger Bert-Åke Andersson.
Älgkon avlivades i Södra Ås, på Mosseruds älgjaktområdes marker som ingår i Sunne sydöstra älgskötselområde.
Parasiter ett problem
Karin Olofsson, biträdande statsveterinär vid SVA, bekräftar att parasiter kan vara ett problem och leda till döden för älgar och annat klövvilt.
– Det är svårt att säga i det här fallet, men generellt sett kan älgar och annat klövvilt ha problem med parasiter i områden med täta viltstammar. De smittar varandra och tyvärr finns det inte så mycket man kan göra. Vi får inte behandla vilda djur, säger Karin Olofsson.
Ett sätt att hantera situationen är att skjuta ner älgstammen i området för att minska risken för smitta. Parasiterna smittar mellan djur, och främst inom sin egen art via i första hand avföring. Däremot är det enligt Karin Olofsson ovanligt att parasiter från tamdjur sprider sig till vilda arter.
Gräv ner döda djur
Avlivade eller självdöda djur ska helst grävas ner för att minska risken för att parasiter sprids till nya djur. SVA vill ha kontakt med alla som hanterar självdöda eller svårt sjuka djur.
– Vi vill gärna ha in djur för analys. Under hösten kör vi igång ett större projekt för att leta efter CWD och då vill vi ha in allt fallvilt av älg och kron för att hitta smittade djur, eller för den skull för att visa att vi inte har CWD i landet. Redan nu tar vi prover på alla djur som kommer in och ju mer material, desto gladare blir vi, säger Karin Olofsson.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.