Länsstyrelsen i Norrbotten kan tänka sig skyddsjakt, men inte tillåta licensjakt, på älgarna i nationalparken Haparanda-Sandskär. Foto: Lars-Henrik Andersson

Svältande älgar i skärgården – kan bli skyddsjakt

Premium

I nationalparken Haparanda-Sandskär huserar ett antal älgar som betar så hårt att maten börjar ta slut. Länsstyrelsen överväger ännu en gång skyddsjakt för att minska älgstammen.

För tre år sedan skrev Svensk Jakt om nationalparken Haparanda-Sandskär som är ett exempel på vad ett jaktförbud kan leda till. På ön finns en lokal älgstam.

 

Licensjakt på älg kan bli aktuell i nationalpark

Hårt betat

De märkningar som gjorts visar att en del älgar inte vandrar till fastlandet under vinterhalvåret, utan stannar på ön. Nu har älgarna betat så hårt att det råder foderbrist och svält.

Länsstyrelsen var för några år sedan på väg att besluta om skyddsjakt för att minska älgstammen, men av praktiska skäl, bland annat möjligheten att ta hand om de skjutna älgarna, blev det ingen skyddsjakt då.

Tanken den gången var att bedriva skyddsjakten som smygjakt sent på säsongen då inga turister besöker området.

 

Ingen licensjakt

Enligt SVT Norrbotten överväger nu länsstyrelsen återigen skyddsjakt. Någon licensjakt verkar inte länsstyrelsen vara intresserad av. Erik Granerot, enhetschef för länsstyrelsens naturförvaltningsenhet, säger till SVT Norrbotten att det är en flack ö som är ett populärt besöksmål och där det är dåligt med kulfång.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev