Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter är ett godkänt vapenlås ”ett sådant lås som uppfyller de krav som uppställs i klass 3 för hänglås och hänglåsbeslag”.

Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter är ett godkänt vapenlås ”ett sådant lås som uppfyller de krav som uppställs i klass 3 för hänglås och hänglåsbeslag”. Foto: Mostphotos

Studsare stals ur bil – ägarens samtliga vapen omhändertas

Mannen hade varit ute på jakt men stannade bilen på vägen hem för att för att göra ett kort ärende. I den låsta bilen förvarade han sin oladdade, halvautomatiska studsare. När jägaren kom tillbaka hade studsaren stulits. Nu omhändertas hans samtliga vapen på grund av felaktig vapenförvaring.

Det var den 30 januari 2019 som mannen, som kommer från Hälsingland, blev bestulen på sin halvautomatiska studsare i kaliber .308.

I polisanmälan framgår att vapnet stals när han stannade för att köpa plastpåsar. Jägaren hade vid tillfället lagt studsaren på golvet i bilens baksäte. I den låsta bilen fanns även en hund. När jägaren fem minuter senare kom tillbaka hade någon slagit sönder en av bilens rutor och stulit studsaren.

 

Omhändertog samtliga vapen

Fem dagar senare beslutade Polismyndigheten att omhänderta mannens samtliga skjutvapen med tillhörande ammunition och tillståndsbevis. Polisens bedömning är att vapnet vid tillfället förvarats på ett felaktigt sätt och att det ”funnits en uppenbar risk att vapnet skulle komma att missbrukas.”

 

Överklagade

Jägaren överklagade polisens beslut till Förvaltningsrätten i Falun. I överklagan uppger mannen att han ”varit vapenägare i många år och aldrig misskött sina vapen. Att han denna gång för ett femminutersärende lämnade vapnet längst ner i botten på sin låsta och av hund vaktade bil, synligt först när man tittade in i bilen, blev en dyrköpt erfarenhet som garanterat aldrig kommer att upprepas. I hans fall borde man kunna nöjt sig med en erinran.”

Så ska du förvara vapnen i bilen

Men förvaltningsrätten underkänner jägarens överklagan. Istället fastställer domstolen Polismyndighetens beslut att återkalla mannens tillstånd att inneha skjutvapen och ammunition då jägaren, enligt domstolens bedömning ”inte följt författningskraven på hur skjutvapen ska förvaras.”

 

Har hittats

Notabelt är att den stulna studsaren har återfunnits. En person har dessutom dömts för stölden, personen dömdes även för grovt vapenbrott sedan denne påträffats narkotikapåverkad med vapnet skarpladdat på allmän plats.

 

Fakta: Om du stannar

Men vad gäller då om du måste tanka, handla, äta eller göra något annat kortare ärende under transporten? I första hand, och om det är praktiskt möjligt, ska du ta med dig ditt vapen. Det ska då vara isärtaget och nedpackat i fodral. Även under färd bör vapnet vara delat och nedpackat.

Men de flesta förstår säkert det många gånger olämpliga i att ta med sig bössan på affären. Då ska du istället dela på vapnet och låsa in huvuddelen i bilen samt ta med dig vital del. Kan du inte dela ditt vapen eller om det har yttre hanar ska det förses med ett godkänt vapenlås.

Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter är ett godkänt vapenlås ”ett sådant lås som uppfyller de krav som uppställs i klass 3 för hänglås och hänglåsbeslag” men det kan vara svårt att hitta sådana lås som kan monteras i ett vapen.

Såväl delat vapen som vapen försett med godkänt vapenlås ska förvaras väl gömt i bilen när du gör ditt ärende.

Om ditt vapen blir stulet och du anses ha varit försumlig i din hantering av vapnet förlorar du sannolikt rätten att inneha skjutvapen under normalt tre år. Du riskerar också att dömas till böter, eller i värsta fall fängelse i upp till sex månader.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev