söndag 3 mars

Jakt & prylar

Brytvapen ska under bilfärd delas genom att du tar bort framstocken. Foto: Mostphotos

Brytvapen ska under bilfärd delas genom att du tar bort framstocken. Foto: Mostphotos

Så ska du förvara vapnen i bilen

Premium

De allra flesta jägare tar bilen till och från jakten. Det här bör du tänka på när du transporterar jaktvapnen under färden.

Under transport ska vapnet hållas under ständig uppsikt och självklart får inte vapnet vara laddat. Med laddat menas att du inte får ha patroner i vapnets patronläge eller magasin (fast magasin eller löstagbart magasin som är instucket i vapnet.)

Det råder oklarheter om du ens får ha patroner i ett löstagbart magasin under biltransport. Jägareförbundet jurist Ola Wälimaa tolkar lagen så att det är okej att ha patronerna i magasinet under transport om det inte är instucket i vapnet.

Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa menar att Naturvårdsverket måste göra många justeringar i sitt förslag om regler för jaktvapen.

Ola Wälimaa. Foto: Jan Henricson

– Det är inte prövat i domstol, men jag gör den tolkningen. Och det är givetvis bättre ju mer åtskilt magasinet och vapnet är, till exempel vapnet i bakluckan och magasinet i jackfickan. Att ha både vapnet och magasinet med patroner i samma fodral kan vara tveksamt, säger Ola Wälimaa.

 

Tas isär och packas ned

Vapnet ska också ”om det lämpligen kan ske” vara nedpackat och isärtaget.

En repeterstudsare, där det är lätt att ta bort slutstycket, ska alltså delas genom att slutstycket tas ur.

Även brytvapen ska delas genom att du tar bort framstocken.

En generell rekommendation är att du dessutom förvarar vapnet i fodral eller liknande vid transport i bil.

 

Om du stannar

Men vad gäller då om du måste tanka, handla, äta eller göra något annat kortare ärende under transporten? I första hand, och om det är praktiskt möjligt, ska du ta med dig ditt vapen. Det ska då vara isärtaget och nedpackat i fodral.

Men alla och envar förstår säkert det många gånger olämpliga i att ta med sig bössan på affären. Då ska du istället dela på vapnet och låsa in huvuddelen i bilen samt ta med dig vital del. Kan du inte dela ditt vapen eller om det har yttre hanar ska det förses med ett godkänt vapenlås.

Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter är ett godkänt vapenlås ”ett sådant lås som uppfyller de krav som uppställs i klass 3 för hänglås och hänglåsbeslag” men det kan vara svårt att hitta sådana lås som kan monteras i ett vapen.

Såväl delat vapen som vapen försett med godkänt vapenlås ska förvaras väl gömt i bilen när du gör ditt ärende.

 

Det här är vapnens vitala delar

Kul- och hagelgevär med slutstycke: Slutstycke och pipa

Vapen av bryttyp (exempelvis hagelgevär): Kolv, baskyl och pipor. Om vapnet har blindavfyrats utgör framstock eller underbeslag vital vapendel om det inte är fråga om vapen med yttre hanar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay