fredag 25 juni

Jakt & prylar

Publicerad 6 oktober 2018 - 08:35

Det ställs högre krav för förvaring av vapen i en jaktstuga jämfört med att förvara vapnet i en bil. Foto: Olle Olsson och Jan Henricson

Det ställs högre krav för förvaring av vapen i en jaktstuga jämfört med att förvara vapnet i en bil. Foto: Olle Olsson och Jan Henricson

Så ska vapnen förvaras i jaktstugan

Premium

Det är inte alls ovanligt att du bor i en jaktstuga eller husvagn i samband med jakt. Det här gäller vid vapenförvaring när du vistas tillfälligt någon annanstans än i hemmet.

Det bästa är såklart att du förvarar dina vapen i ett godkänt säkerhetsskåp i din jaktstuga. Men livet ser inte alltid ut så att du alltid åker till samma stuga och jagar. Tvärt om kanske du hyr en stuga – eller bor i husvagnen under jakten. Där finns högst sannolikt inget godkänt säkerhetsskåp.

 

Godkänt vapenlås

Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter ska vapen som lämnas utan tillsyn i en stuga eller liknande delas och den vitala delen ska tas med. Vapnets huvuddel ska dessutom förvaras väl gömd och under betryggande lås.

Det krävs alltså inte ett säkerhetsskåp, men i vart fall ett äldre vapenskåp duger men även andra bra låsta utrymmen.

Men för ett brytvapen räcker det inte att ta med framstocken. Då ska vapnets huvuddel även vara låst med ett godkänt vapenlås.

Så här skriver Rikspolisstyrelsen i sina föreskrifter: ˝Delas ett vapen och medtas en sådan vital vapendel för vilken tillstånd till innehav inte erfordras, till exempel framstock till hagelgevär, ska vapnets huvuddel förvaras väl gömd och försedd med ett godkänt vapenlås.”

 

Klass 3

Ett vapen som inte kan delas ska vara väl gömt, fastlåst och försett med ett godkänt vapenlås.

Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter är ett godkänt vapenlås ”ett sådant lås som uppfyller de krav som uppställs i klass 3 för hänglås och hänglåsbeslag”, men det kan vara svårt att hitta sådana lås som kan monteras i ett vapen.

 

Högre krav i jaktstuga

– Det ställs alltså högre krav för förvaring av vapen i till exempel en jaktstuga jämfört med att förvara vapnet i en bil, säger Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.

 

Jag ska på jaktresa för jakt på älg och fågel. Jag har med mig studsare och hagelbössa och ska bo i husvagn. Hur ska jag förvara hagelvapnet när jag är ute och jagar älg?

Ola Wälimaa. Foto: Jan Henricson

– Bäst är ju att ta med sig båda vapnen och ha dem under uppsikt. I annat fall kan man ta med vital del från hagelvapnet och gömma huvuddelen av vapnet i din låsta bil, och vice versa. Men det gäller bara vid kortare avbrott under jakten. Alternativt måste du försöka få tag på ett godkänt vapenlås till vapnet du inte tar med dig på jakten, säger Ola Wälimaa.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Morgon promenad i ett riktigt skönt midsommar väder😀
jag får passa på att önska alla en glad midsommar💐

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#gråhund #norskälghundgrå #älgjakt #garmin #astro320 #vorn #hunter #photography #jakt #jakthund #norrland #norrbotten #nikon #stalon #alaskaelk1795 #jaktnörd #jaktliv #viltvård #jagd #forest #nature #outdoors #hunting #svenskjakt #moosehunting #hunt #norwegianelkhound
#wehunt #frånskogtillbord #lexjaktmedgråhund
...

Powder up💥new season💥
Can’t wait 😜 308✅ Be happy 🤩

Then my new load of hunting ammunition is ready!
Are you ready?;)

#schouvåpen #hjortejakt #reinsdyrjakt #elgjakt #huntingworldwide #federalpremium #norskejegere #vihtavuori #norgesjegere #njff #huntingphoto #bukkejagt #jakt #svenskjakt #hunting #jagd #jagt #blasernorge #jeger #jegeravisen #jegerpodden #reloading #svenskjakt #chasseresse #cazar #caccia #oxota #cacar #instahunting #inatur #olen
...

Äggtjuven!
-
-
-
-
-
-
#mård #maarten #martesmartes #näätä #marten #trapper #viltvård #fällfångst #rovdjurskampanjen #jaktjournalen #svenskjakt #alltomjaktochvapen #jägareförbundet
...

Glad midsommar!
.
.
.
#svenskjakt
#sverigesjakttidning
#sverige
#midsommar
...

Hundar och pangpang i båda men ändå olika 😀 #brukshund #hovawart #svenskjakt #mård ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay

 • Älg attackÄlg attack
  Älgen attackerar, hehe… Helt grymt…
 • Ljud hagelgevärLjud hagelgevär
  (5037) Inlägget Ljud hagelgevär dök…
 • RävarRävar
  (13900) Inlägget Rävar dök först…
 • MårdMård
  Mård Jägare. (3232) Inlägget Mård…
 • GrävlingGrävling
  Bildspel på grävling och andra…