Harpest grasserar i stora delar av landet i år och myndigheter ger råd om hur döda harar ska hanteras för att minska risken att människor smittas. Foto: Johnny Olsson

Stor risk att smittas med harpest

Som Svensk Jakt tidigare har rapporterat finns det i år en högre risk än tidigare att som människa drabbas av harpest, vilket särskilt berör jägare.

Folkhälsomyndigheten rapporterar att utbrottet väntas växa ytterligare under september. Även från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) rapporteras fler än vanligt döda och smittade harar.

Det här kan du göra för att skydda dig:

• Bär täckande klädsel och använd myggmedel. Den vanligaste infektionsvägen för människor är via bett av infekterade myggor.

• Använd handskar när du tar ur den skjutna harens organ. Tvätta händerna efteråt. Om man vid urtagning ser en stor mjälte och/eller vita prickar i levern ska man inte öppna mer, utan stoppa haren i en påse för att senare skicka in en till SVA för analys.

• Tillred harköttet ordentligt. Studier har visat att otillräckligt tillagat kött kan utgöra en infektionsrisk. Även fryst harkött kan innehålla bakterier som orsakar sjukdomen.

• Rapportera fynd av döda harar till SVA, som kommer kontakta dig om det är ett fall av intresse att skicka in för undersökning. Rör inte vid självdöda harar utan att bära handskar.

Läs mer på Länsstyrelsen Jämtlands hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev