Publicerad 13 april 2016 - 14:54

Stor oenighet om älgjakt

Det råder stor oenighet om slopandet av brunstuppehållet i älgjakten i Norrbotten. När viltförvaltningsdelegationen igår klubbade jakttiderna för älg i länet fick landshövdingen kliva in och avgöra frågan med sin utslagsröst.
– Delegationen sviker småviltjägarna och hundklubbarna, säger Björn Sundgren, som företräder jakt- och viltvårdsintresset i delegationen.

Den stora frågan och som skapat stor oenighet i delegationen är om man ska slopa det så kallade brunstuppehållet. När frågan kom till omröstning blev det oavgjort och landshövdingen Sven-Erik Österberg fick avgöra frågan med sin utslagsröst. Han menade att eftersom arbetsgruppen förordat att brunstuppehållet tas bort så gick han på den linjen.
Däremot så blev jakttidsbeslutet bara ettårigt. Tanken var att ta ett treårigt jakttidsbeslut men på grund av oenigheten ville landshövdingen bara ha ett ettårigt beslut.

 

Är kritisk

Björn Sundgren, Svenska Jägareförbundet. Foto: Madeleine Lewander

Jaktvårdskonsulent Björn Sundgren är kritisk till att älgjakt fortsättningsvis kommer vara tillåten under brunsttiden. Han anser att många småviltjägare velat ha ett uppehåll och på så sätt få ett antal dagar då det inte är en massa älgjägare i skogarna.
– Delegationens beslut är ett svek mot småviltjägarna och hundklubbarna. Risken är också att man nu skjuter bort stora tjurar som tenderar att vara mer oförsiktiga i brunsttid. Beslutet är dåligt för älgstammens kvalité, säger han.

 

Förlängd jakttid

En annan nyhet är att i ett område nordöst om Arvidsjaur och södra Arjeplogs kommun kommer jakttiden att förlängas under hösten. Älgjakt kommer att vara tillåten i det aktuella området mellan 26 november fram till 4 december. Älgjakten avslutas i dessa kommuner den 13 november och efter ett kortare uppehåll blir det alltså jakt från och med 26 november.
– Det här är ett område med rätt magra tallmarker där det är lite älg tidigt på hösten. Men senare på hösten vandrar det in älg och orsakar betesskador, med det här beslutet hoppas vi kunna motverka det. Det blir dock ingen extra tilldelning i det här området, säger Roland Saitzkoff vid länsstyrelsen.

 

Rekordmånga fällda

Viltförvaltningsdelegationen klubbade även planerna för de sex älgförvaltningsområdena i Norrbotten. I fem av områdena är målet att minska älgstammen. Dock föreslås oförändrade avskjutningsmål i området där Råneå församling, Kalix kommun och Haparanda kommun ingår.
I Norrbotten noterades en rekordavskjutning vid förra höstens jakt. Totalt fälldes drygt 12.800 älgar i länet.
Även om tilldelningen var högre 2011 så hade man en lägre grad av måluppfyllelse. Vid 2015 års jakt var måluppfyllelsen betydligt högre.
– Framför allt har kalvavskjutningen ökat, säger Björn Sundgren.
44 procent av de fällda älgarna var kalvar.
En av orsakerna till den rekordhöga avskjutningen är en högre kalvöverlevnad över vår och sommar, det har helt enkelt funnits mer kalv i skogarna. Dessutom har jägarna blivit mer benägna att skjuta kalv, tror Björn Sundgren.
Det är i Tornedalen som avskjutningen ökat mest.

 

Jakttider

Så här blir jakttiderna i Norrbotten kommande höst 2016:
Kiruna kommun: 5 september till 9 oktober.
Gällivare, Jokkmokks, Arjeplogs samt Arvidsjaurs kommuner: 5 september till 13 november.
Piteå, Luleå, Älvsbyn, Boden, Kalix, Haparanda, Övertorneå, Överkalix samt Pajala kommuner: 5 september till 27 november.
Ett så kallat jakttidsfönster införs i delar av Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner mellan den 26 november till den 4 december.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram