Publicerad 2 mars 2021 - 06:00

Jägareförbundets region Syd bjuder in till en omfattande föreläsningsserie där klövviltet står för huvuddelen, men som också innehåller viltövervakning och foderskapande åtgärder. Foto: Johnny Olsson och Lars-Henrik Andersson

Stor föreläsningsserie: Jägareförbundet möter jägarna under nya former

Pandemin kräver andra lösningar än de traditionella. För att möta jägarna arrangerar Jägareförbundet Syds jaktvårdskonsulenter under mars månad en digital föreläsningsserie om de fem klövviltarterna, viltfoder samt viltövervakning.

När Jägareförbundets konsulenter inte kan träffa jägarna i bygdegårdar och i jaktskytteklubbar krävs det andra lösningar. Som väl är har digitaliseringen kommit så långt att det finns alternativ.
– En digital föreläsning kan aldrig ersätta det personliga mötet med medlemmarna. Men det gäller att laga efter läge, och de erfarenheter vi har av att hålla utbildning på distans är så här långt goda, säger jaktvårdskonsulent Fredrik Jönsson som är spindeln i nätet för den omfattande satsning som Jägareförbundets region Syd genomför under mars månad.

 

Älg och rådjur

I tur och ordning ska följande klövvilt och ämnen i sju föreläsningar avhandlas av förbundets konsulenter.
9 mars. Älg, Elias Turesson.
10 mars. Kronvilt, Jesper Einarsson.
16 mars. Dovvilt, Benny Nilsson.
17 mars. Viltdata, Thomas Ohlsson.
23 mars. Råkoll (rådjur), Jesper Einarsson.
24 mars. Vildsvin, Jonatan Lilja.
30 mars. Viltfoder, Elias Turesson.

 

En test med rådjur

Fredrik Jönsson, jaktvårdskonsulent.

När pandemin la sig som en våt filt över så gott som all verksamhet, och det inte längre gick att genomföra möten, utbildningar och föreläsningar som vanligt fick Jägareförbundets konsulenter börja tänka om.
– Mycket var nytt för oss. Hur genomför man till exempel en digital föreläsning så att alla som är med känner sig delaktiga, säger Fredrik Jönsson.
Ett test på det blev föreläsningen Råkoll (med även i vårens satsning) som hölls inför bockjakten i augusti, samt vid ytterligare två tillfällen i september.
– Vi hade begränsat antalet till 50 deltagare. Det blev fulltecknat direkt och vi höll två föreläsningar till. Den positiva respons vi fick i utvärderingen som gjordes gör att vi nu spänner bågen lite hårdare, säger Fredrik Jönsson.

 

Många fler

I föreläsningsserien som börjar med älgen den 9 mars är 250 jägare välkomna vid varje tillfälle. Genom att ha en moderator som sköter kontakten med deltagarna kan föreläsaren koncentrera sig på sin uppgift.
Man skulle ju kunna tänka sig att en digital föreläsning kan ha hur många åhörare som helst, man sitter ju ändå bara framför datorn och tittar och lyssnar. Men så fungerar det inte, enligt Fredrik Jönsson som är moderator under samtliga föreläsningar.
– Nej, alla deltagare ska känna sig sedda, ha möjlighet att ställa frågor och komma med synpunkter. Vi genomför föreläsningarna i programmet Teams där det finns möjlighet att prata, räcka upp handen för att komma in i en diskussion, eller skriva i en chattfunktion. Med de erfarenheter vi har gjort tror vi att det går bra även om föreläsningarna fulltecknas och det blir 250 deltagare.

 

En kombination

Vad tror han då om framtiden? Har vi sett slutet på jägarmötena i bygdegårdarna, eller återgår allt till hur det var före pandemin när den är över?
– Varken eller, svarar Fredrik Jönsson. Vi kommer att fortsätta att utnyttja tekniken även i framtiden, men vi kommer också att vara ute bland jägarna. Som jag sa kan ett möte via datorer aldrig ersätta värdet i att träffas ansikte mot ansikte.
Fredrik Jönsson tror på kombinationer, där en teoridel kan genomföras digitalt, och så träffas man för praktiska övningar och exkursioner. Det har testats tidigare med säljaktsutbildningar, med lyckat resultat.

Jägare som är intresserade av att delta i någon av de föreläsningar om klövvilt och annat som arrangeras under mars månad kan klicka här.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Redskapsboden!

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram