De allra flesta danskar accepterar jakt, visar en undersökning som genomförts av landets jägareförbund. Foto: Rafal Lapinski

Stor acceptans för jakt i grannland

En nyligen genomförd undersökning visar att 90 procent av den danska befolkningen accepterar jakt.

Undersökningen har genomförts på initiativ av det danska jägareförbundet, Danmarks Jægerforbund, då ett opinionsinstitut har intervjuat 1.011 personer över 18 år gamla.

När resultatet analyserades framgick att 90 procent av befolkningen accepterar jakt, 5 procent har ingen acceptans. Resterande hade ingen uppfattning i frågan.

Ett beroende

På Danmarks Jægerforbund ser man mycket positivt på att så många danskar accepterar jakt, inte minst mot bakgrund av att endast tre procent av befolkningen löser jaktkort.

Därför är jägarna starkt beroende av att jakten uppfattas positivt av en stor del av danskarna, enligt förbundet.

Stabil backning

– Liknande undersökningar från 2018 och 2019 visar att det inte är någon större skillnad nu jämfört med tidigare. Utvecklingen har gått från att 91 till 90 procent av befolkningen accepterar jakt, vilket vi ser som en stabil uppbackning av jakten, säger ordförande Claus Lind Christensen på förbundets hemsida.

Högt även i Sverige

Liknande undersökningar som genomförts av Svenska Jägareförbundet visar på en hög acceptans för jakten även i Sverige.

När Sifo på förbundets uppdrag 2022 frågade svenskarna om deras syn på jakten svarade 88 procent att de accepterar jakt.

Magnus Rydholm.

– Slutsatsen måste bli att samhället har en väldigt stor tilltro till vår kunskap och vårt sätt att sköta jakten och viltvården, sa Magnus Rydholm, Svenska Jägareförbundet, i samband med att resultatet av den undersökningen presenterades.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev