En undersökning som Svenska Jägareförbundet låtit utföra visar att nästan 90 procent av svenskarna accepterar jakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Fortsatt hög acceptans för jakt i Sverige

Svenska folkets acceptans för jakt är fortsatt mycket stor. Det visar Jägareförbundets undersökning där 88 procent av de över tusen personer som Sifo frågat uppger att de accepterar jakt.

Ända sedan 1970-talet har Svenska Jägareförbundet återkommande vänt sig till svenska folket med frågan om de accepterar jakt.

De första undersökningarna visade en acceptans på cirka 70 procent. Sedan har det klättrat uppåt. 2001 svarade 81 procent av de tillfrågade att de accepterar jakt.

I de undersökningar som gjorts 2012 och senare har den legat på över 85 procent, och närmar sig som synes nu 90-procentstrecket. Det vill säga att snart sagt alla i Sverige boende accepterar jakt.

I årets undersökning har 1.234 personer intervjuats om deras inställning till jakt.

 

Samhällets tilltro

Magnus Rydholm.

Jägareförbundet gör undersökningen bland annat för att få svar på om förbundet och jägarna lyckas förmedla en positiv bild av vad jakt är.

– Slutsatsen måste bli att samhället har en väldigt stor tilltro till vår kunskap och vårt sätta att sköta jakten och viltvården, säger Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm.

När siffrorna bryts ner på kön och ålder består den höga acceptansen. Skillnaderna är marginella, som att 89 procent av männen och 86 procent av de tillfrågade kvinnorna accepterar jakt.

Man kan också se att skillnaderna är små i de olika ålderskategorierna, även om den med stigande ålder ökar något. Där sticker män mellan 50 och 65 år ut då 94 procent av dem accepterar jakt.

 

Många känner jägare

Sifo frågar också om de svarande känner någon som jagar. Förvånansvärt många har sådana kontakter.

Sex procent av de som svarar jagar själva och 21 procent uppger att någon i familjen jagar. Hela 44 procent har jägare i den nära bekantskapskretsen, medan 37 procent har mer ytliga jagande kontakter. Här kan noteras att det var möjligt att ange fler än ett svarsalternativ.

 

Flera kriterier

Elva procent uppger att de inte har några jagande släktingar eller vänner. En procent har inte koll på jaktintresset i bekantskapskretsen.

– Acceptans för jakt har undersökts av forskningen som konstaterade att viktigt för att acceptera jakt är att personen känner någon jägare samt vetskap om att jägare tar tillvara på bytet. Men det finns naturligtvis många andra kriterier som också är viktiga: en hög etik, få skadskjutningar, att jakten är säker samt att allmänheten anser att jaktmetoderna vi använder är okej, säger Magnus Rydholm.

 

Fortsatt arbete

Trots att nästan 90 procent av svenskarna accepterar jakt går det inte att slå sig till ro, varken för Jägareförbundet eller alla jägare som i kontakten med den icke jagande allmänheten är viktiga ambassadörer för jakten.

– Resultatet är väldigt bra och viktigt för alla oss som jagar. Skulle acceptansen för jakt minska dramatiskt brukar det leda till inskränkningar i möjligheten att jaga. Att allmänheten accepterar jakt är något vi alla måste jobba med, konstaterar Magnus Rydholm.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev