Svensk jakt har högst acceptans i världen. Det visar en genomförd Sifo-undersökning. Foto: Kjell-Erik Moseid

Rekordhög acceptans för jakt i Sverige

Sedan början av 1970-talet har Sifo mätt svenskarnas acceptans för jakt.
– Efter mätningen i år kan jag konstatera, att vi har högst acceptans för jakt i hela världen. 89 procent accepterar jakt, säger Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld i ett pressmeddelande från förbundet.

Bo Sköld. Foto: Jan Henricson

Mätningen har gjorts sedan början av 1970-talet. Frågan är exakt den samma: ”Accepterar du jakt eller gör du det inte?”. 1971 var acceptansen på 70 procent.
– I dag, 2017 ligger den på 89 procent. Detta är unikt. Bara åtta procent var emot jakt och tre procent hade ingen åsikt, förklarar Bo Sköld.

 

Klimatsmarta val

De viktigaste skälen till att acceptansen ökat, i en tid med stor urbanisering, beror enligt Jägareförbundet sannolikt på ett genuint ökande intresse för lära mer om naturen, jakt och klimatsmarta val. Viltköttet – som inte bara är gott – uppfyller definitivt dessa intressen, menar förbundet.

– Resultatet i Sifo-undersökningen visar också att Svenska Jägareförbundet ligger rätt i sina ställningstaganden, sitt arbete och sin tonalitet i debatten. Vi vill att jägare ska vara stolta över sitt bidrag till viltförvaltningen och sin roll i samhället. Nu ser vi att vårt långsiktiga arbete ger resultat, säger Bo Sköld.

– Svenska Jägareförbundets ambition är att fortsätta utveckla viltförvaltningen i Sverige – i samarbete med andra organisationer och i samklang med samhället. Faktabaserad kunskap, en helhetssyn och hög etik är några viktiga pusselbitar för att behålla världens högsta acceptans, avslutar Bo Sköld.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev