Den fria björnjakten hann pågå i en dag innan den stoppades. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Stopp för fri björnjakt

Förvaltningsrätten upphäver länsstyrelsens beslut om omfördelning av kvarvarande tilldelning vid årets licensjakt efter björn i Jämtland.

Förvaltningsrätten har meddelat att den tills vidare upphäver (inhiberar) länsstyrelsens beslut om omfördelning av kvarvarande tilldelning vid licensjakt efter björn, skriver Länsstyrelsen Jämtlands län i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

Rättens beslut har fattats efter ett överklagande av Rovdjursföreningen. Föreningen har tidigare överklagat beslutet om licensjakt på björn till förvaltningsrätten, som dock avslagit överklagandet. Den domen har överklagats till Kammarrätten i Sundsvall, som ännu inte tagit ställning till frågan om prövningstillstånd.

Förvaltningsrätten motiverar sitt beslut om inhibition med att utgången i kammarrätten är oviss. Den fria björnjakten i Jämtland är därför stoppad tills ärendet är slutligt avgjort.

 

Licensjakt gäller

Länsstyrelsens tidigare beslut om licensjakt gäller i de delar som berör områdesindelning.

– Vi kommer att inkomma med kompletterande handlingar och yttrande till förvaltningsrätten så snart som möjligt, säger viltchef Örjan Stefansson.

Sju björnar fällda när jakten släpptes fri

Under onsdagen fälldes totalt sju björnar och fem av dessa har fällts i områden som tidigare var avlysta. Dessa björnar har nu räknats av i område 1, uppger länsstyrelsen.

Jägareförbundet: ”Tilldelningen kan omfördelas”

Jägareförbundet Mitt Norrlands ordförande Gun Fahlander förväntar sig att inhiberingen upphör snarast. I länsstyrelsens ursprungliga björnjaktbeslut framgår att man under pågående jakt kan omfördela kvoten mellan jaktområden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev