Publicerad 9 januari 2018 - 09:14

Vargjakten i Norge omfattar fler djur än i Sverige trots att vargstammen är mindre där. Foto: Mostphotos

Statsminister i klarspråk om vargjakt

I den infekterade debatten om vargjakt ger nu statsministern Erna Solberg sin syn på saken, när hon säger att den beslutade jakten i Norge på 42 djur är nödvändig för tamdjurshållningens skull.

Årets vargjakt i Norge, som trots att vargstammen är mindre omfattar fler djur än i Sverige, har blivit omdiskuterad och föremål för prövningar i domstol.

Det första beslutet stoppades av Oslo tingsrätt efter att jakten överklagats av WWF.

Men den norska regeringen tog ett nytt beslut med samma inriktning, även om antalet djur som får fällas är något färre än i tidigare beslut. Nu får 42 vargar fällas under licensjakt i grannlandet, varav 16 inom vargzonen.

 

Balansera intressen

Norges statsminister Erna Solberg, Höyre. Foto: Thomas Haugersveen

Efter att ha fått, som hon skriver, många frågor om den pågående vargjakten förklarar nu den norska statsministern Erna Solberg i ett inlägg på sin Facebooksida varför vargen måste förvaltas genom jakt.

– Vargpolitiken i Norge handlar om att balansera två intressen – de som vill värna vargen och de som känner oro för att vargen kan vara en fara i närmiljön, skriver Erna Solberg.

Hon förklarar stortingets beslut om att det i Norge ska finnas fyra–sex revir som tillåts inom ett särskilt område, den så kallade vargzonen och att man i andra områden ska prioritera andra verksamheter, exempelvis fårbete på utmarker.

 

Färre får dödas

Rovdata har i vinter konstaterat att det finns 88–92 vargar i Norge fördelade på 11–13 kullar, skriver Solberg vidare och påminner om hur ett stort antal får blev vargdödade i somras utanför vargzonen.

– Jag hoppas att den beslutade vargjakten innebär att färre får kommer att dödas på Östlandet i vår, samtidigt som alla med djur på utmarksbete ska slippa att oroa sig för vargangrepp, skriver Erna Solberg som menar att vargens framtid i Norge är säkrad.

– Vargpolitiken i Norge kommer nödvändigtvis att vara en kompromiss mellan två helt motstridiga intressen. Med beslutet om vargjakt i år menar jag att vi har nått en bra balans mellan dessa, skriver den norska statsministern.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram