Publicerad 11 oktober 2019 - 11:06

Foto: Martin Källberg

Starka reaktioner på avslöjande om dataläcka

Avslöjandet att Naturvårdsverket har släppt in en jaktmotståndare i sekretessbelagda register över rovdjursjägare har väckt flera starka reaktioner. Riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) begär att regeringen svarar på vad man gör för att garantera jägarnas säkerhet.

Svensk Jakts nyhet att Länsstyrelsen i Jämtland anmält att det finns risk för att känsliga uppgifter om jägare som skjutit rovdjur sprids, fick under gårdagen stor uppmärksamhet. Utöver att upprördheten var stor bland vanliga jägare på sociala medier, uttryckte flera riksdagspolitiker sin förvåning och oro över det inträffade.

 

(KD)-reaktioner

Kristdemokraternas Kjell-Arne Ottosson skriver i ett Facebookinlägg att miljö- och jordbruksutskottet plötsligt fått allvarligare saker än granbarkborrens härjningar att fråga Naturvårdsverkets generaldirektör om. ”Landsbygdsministern kommer också få svara för sig. Känns som vi varit med om detta tidigare”, skriver Kjell-Arne Ottosson.

 

(M)-reaktioner

Sten Bergheden (M) som är aktiv i riksdagen när det gäller jakt- och vapenfrågor undrar på Facebook vad Naturvårdsverket håller på med och betecknar det som helt oacceptabelt. Han frågar också när regeringen ska inrätta den Viltmyndighet som riksdagen beslutat om.

 

(C)-reaktioner

Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson i Centerpartiet, kallar på sin Facebooksida Naturvårdsverkets agerande för skandalöst och omdömeslöst. ”Om dessa personuppgifter sprids finns det risk för att jägare utsätts för hot och trakasserier och i värsta fall ännu värre brottslighet. Det kan inte gärna komma som en nyhet för Naturvårdsverket att exempelvis jägare och bönder ofta utsätts för systematisk brottslighet från våldsbejakande grupper.”

 

Helena Lindahl (C).

Kräver svar från regeringen

Och Helena Lindahl stannar inte vid upprörda inlägg på sociala medier. I ett pressmeddelande skriver hon att hon begär att regeringen svarar på hur jägarnas säkerhet och förhindrad spridning av uppgifterna ska säkerställas.

– Uppgifterna om att en känd jaktmotståndare släppts in i hemliga databaser och fått tillgång till sekretessbelagda uppgifter måste naturligtvis tas på största allvar, säger Helena Lindahl som menar att det är mycket allvarligt att en statlig myndighet äventyrar hemliga uppgifter och att regeringen måste gå till botten med vad som hänt.

 

Jaktmotståndare ser chansen

Men det finns också de som ser möjligheter med ett jägarregister som inte är garanterat säkert. Jaktmotståndarna i den obskyra lilla grupperingen Hunt Saboteurs Sweden med våld och sabotage på agendan vill ha tips om namn ur registret, för det kan rädda djurs liv, skriver man på sin Facebooksida.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram