Om afrikansk svinpest bryter ut i Sverige är det med största sannolikhet vildsvin som drabbas först. Om insekter som suger blod från sjuka djur som hamnar i tamgrisars foder kan överföra viruset är oklart.

Om afrikansk svinpest bryter ut i Sverige är det med största sannolikhet vildsvin som drabbas först. Om insekter som suger blod från sjuka djur som hamnar i tamgrisars foder kan överföra viruset är oklart. Foto: Mostphotos

Stallflugor kan överföra afrikansk svinpest

Danska forskare har visat att stallflugor infekterade med afrikansk svinpest kan överföra viruset till friska djur om flugorna hamnar i deras foder. Forskarna blev mycket överraskade över hur effektivt flugorna smittade grisarna.

Tidigare forskning har påvisat att stallflugor som sugit blod från smittade djur kan överföra afrikansk svinpest, ASF, när de sticker friska grisar.

Karl Ståhl, statsepizootolog vid SVA.

– Det som är nytt, eller nåja, studien har några månader på nacken, är att grisar kan smittas även när de får i sig infekterade flugor via födan, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, och expert på afrikansk svinpest.

Trots att grisarna som fick i sig stallflugorna via fodret var så mottagliga för viruset, anser inte Karl Ståhl att rapporten är särskilt alarmerande.

– Frågan är om det har någon betydelse. Stallflugor håller sig i stallet, de ger sig inte iväg på långa utfärder och är det så att de infekteras finns viruset redan i stallmiljön. Då smittas grisarna ändå, säger Karl Ståhl.

 

Bromsar som stallflugor?

Om danskarnas studie också har bäring på andra insekter, att detsamma gäller för exempelvis broms, vet man inte.

– Är det så att bromsar fungera på samma sätt som stallflugor i det här avseendet kan det vara relevant. Då kan man tänka sig att bromsar som suger blod från smittade vildsvin kan hamna i grisfodret och på så sätt smitta tamgris. Men det vet vi som sagt inte, säger Karl Ståhl.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev