Sprängare: Bidraget är upprörande

Svenska Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare. Foto: Bertil Lundvik

Efter Svensk Jakts avslöjande att Naturvårdsverket ger årliga bidrag på 1,5 miljoner kronor till Naturskyddsföreningen för att kunna driva rättsprocesser i vargfrågan har diskussionerna gått heta i olika forum.
– Hanterande av frågan är anmärkningsvärt och bidraget är upprörande, säger Björn Sprängare ordförande i Svenska Jägareförbundet.

En av alla de personer som reagerat på bidraget till Naturskyddsföreningen är Björn Sprängare.

– Det finns en allmän bild av att de föreningar och organisationer som arbetar med miljöfrågor är på de godas sida. Att allt de gör är positivt. Men det är inte så enkelt. De vill någonting och har en politisk agenda. Allt de gör är inte positivt ur allmänhetens och samhällets synvinkel, säger Björn Sprängare.

Han understryker också att såväl personal på Naturvårdsverket, länsstyrelser och olika miljöorganisationer har en maktposition. Och därför krävs det hårda krav på objektivitet.

– Vargproblematiken är kanske den mest omdebatterade miljöfrågan i landet under de senaste åren. Samtidigt finns en otroligt stark polarisering runt vargarna. Att ge bidrag till den ena sidan i en sådan laddad fråga är anmärkningsvärt och upprörande, säger Björn Sprängare.

Svenska Jägareförbundet har redan skickat brev till Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren där de vill ha en förklaring, men förbundet kommer också att bevaka händelseutvecklingen mycket noga.

– Det kan röra sig om ett så kallat delikatessjäv. Detta måste utredas, säger Bo Sköld, generalsekreterare i Jägareförbundet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev