Sorkfebern breder ut sig i norra Sverige. Foto: Dennis Jacobsen / Mostphotos

Efter varningen – sorkfebern ökar

Flera fall av sorkfeber har påträffats i norra Sverige. Nu kan ett större utbrott vara förestående.

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, varnade i november Folkhälsomyndigheten, FHM, om att ett kommande utbrott av sorkfeber kunde ske eftersom populationen av skogssorkar var väldigt hög i Västerbotten.

Nu verkar SLU ha fått rätt.

 

Tre fall färre

Hittills har 67 fall upptäckts, främst i norra Sverige, vilket kan jämföras med det senaste stora utbrottet från 2006/2007 då 70 fall rapporterades i december.   

Det är dock en viss eftersläpning av årets siffror.

– Det är svårt att säga något nu om hur det utvecklas, men det var ett väldigt stort utbrott då och det ser rätt liknande ut i år, så risken finns, säger Marika Hjertqvist, biolog och epidemiolog på FHM till TT.

Risk för utbredd sorkfeber i stora delar av Sverige

En skillnad

Det kan vara något svårt att hålla isär på säsongsinfluensa, sorkfeber och covid-19, även om det är skillnad vad gäller symtom.

– Sorkfeber ger inte lika ofta luftvägsproblem som vid influensa och covid-19. Sorkfeber tillhör också den gruppen av virus som kan påverka blodplättar, som vi också kan se vid covid, säger Clas Ahlm, infektionsläkare och professor inom infektionssjukdomar vid Umeå universitet till TT.

Fall av sorkfeber förekommer främst från oktober fram till april, då skogssorkarna söker sig till hus och vedbodar när det inte finns ett snötäcke att gömma sig under.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev