
Skogssorken drabbas återkommande av sorkfeber. När djuren söker sig till uthus, fritishus och vedbodar kan smittan drabba människor. Foto: Hanna Knutsson
Risk för utbredd sorkfeber i stora delar av Sverige
Ett utbrott av sorkfeber oroar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå.
Situationen i Västerbotten jämförs med toppåren 2006 och 2007, då sorkfebern härjade i stora delar av Norrland.
Det är Sveriges Radio P4 Norrbotten som i ett inslag berättar om utbrottet, som kan förväntas påverka stora delar av Sveriges inland, från Svealand och norrut.
– Det är ganska farligt. De som har haft sorkfeber beskriver det som en nära döden-upplevelse. I sällsynta fall händer det att folk dör, säger Birger Hörnfeldt, professor emeritus vid SLU.
Gnagarår
Sorkfeber uppstår när stammarna av gnagare ökar, vilket inträffar i cykler. I år har SLU sett en kraftig ökning av sork, och med det också förutsättningarna för att sorkfeber ska drabba gnagarna.
När vintern kommer söker sig även sorken till skydd i fritidshus och vedbodar, med risk för att människor ska utsättas för smitta.
– Det kan ske genom kontaktsmitta, men framförallt är det luftburet i vedbodar och uthus där det finns sorkar. I dammiga miljöer behövs väldigt effektiva munskydd, säger Birger Hörnfeldt.
Liknar Covid-19
Symptomen för sorkfeber hos människa är snarlika med influensa och Covid-19. Den ger hög feber, luftvägsproblem, muskelvärk samt mag- och ryggsmärta.
Mer information finns på SLU:s hemsida.