Den ensamma varghanen i Ulfborgreviret blev utkonkurrerad från det närliggande Skjernreviret. Arkivbild: Roger Arnefalk/Mostphotos Karta: Google

Snabb omsättning på vargar i danskt revir

På bara fem år har Ulfborgreviret på västra Jylland haft tre revirhävdande vargpar. Förra sommaren försvann det tredje paret och sedan dess har bara ensamma vargar konstaterats i reviret, enligt Naturhistorisk museum i Århus.

Det första vargparet, som kom från Tyskland till Danmark hösten 2016, fick våren efter en kull med minst åtta valpar. Båda de vuxna vargarna försvann sedan, de senaste bekräftade dna-träffarna är från sommaren 2017 (tiken) och från mars 2018 (hanen).

 

Par nummer två

Hösten 2018 etablerade sig det andra vargparet i reviret, en hane som var invandrad från Tyskland och en tik som var född i reviret året innan. 2019 fick de en kull med minst sex valpar.

Hanen försvann våren 2020 medan tiken då hade fått en ny partner, även han invandrad från Tyskland. Dessa båda blev det tredje paret i reviret sedan 2016. Nu är även de vargarna försvunna, då de senaste bekräftade dna-träffarna är från förra våren.

De betraktas som döda, men man vet inte vad som har hänt dem, eller de tidigare paren.

 

Ensam hanvarg

Under fjolåret var två vargar på besök i området, en hane och en tik. En trejde varg, en hane, verkar ha etablerat sig som revirhävdande, men saknar ännu partner.

Han kom från ett annat danskt revir, Skjernreviret, där han var i par med en honvarg från Ulfborgreviret. Där blev han dock utkonkurrerad av en annan varghane och fick flytta på sig.

Att han är stationär i området ses som ett bevis för att det tidigare revirhävdande paret inte längre finns kvar, skriver Naturhistorisk museum i Århus i en rapport.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev