Den danska vargplanen ska löpa över tio år. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Förslag till dansk förvaltningsplan för varg

Det danska Viltförvaltningsrådet har tagit fram ett förslag till adaptiv förvaltningsplan för varg i landet.

Claus Lind Christensen, ordförande i det danska Jägareförbundet, ser fram emot den ansvariga ministerns avgörande om förvaltningsplanen för varg, och uppmanar till att den genomförs i sin helhet. Annars riskerar balansen i planen att rubbas.

– Därutöver är det också en klar uppmaning till att finna pengar till vargförvaltningsplanen utanför jaktkortsmedlen, då det inte kan vara jägarnas uppgift att betala för vargen i Danmark. Särskilt inte när det är så många andra uppgifter som ska lösas i förhållande till vilt och jakt, säger Claus Lind Christensen på danska Jägareförbundets hemsida.

 

Säkerhet och samspel

I planen beskrivs vargförvaltningen i sex avsnitt, med fokus på befolkningens upplevelse av säkerhet och rekreationsintressen och samspelet med tamdjursägare i vargområden.

Samtidigt ska det säkras att den danska vargstammen är livskraftig och har en fortsatt utväxling av djur med den centraleuropeiska populationen.

 

Tio år

Planen ska dessutom bidra till mer kvalificerad kunskap samt stärka och förbättra det internationella samarbetet om varg.

Om planen går igenom ska den genomföras över de kommande tio åren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev