Länsstyrelsen i Jönköpings län förlänger skyddsjakten på en varg, och konstaterar samtidigt att det kan finnas flera vargar i området. Foto: Mostphotos

Skyddsjakten på varg förlängs i Jönköpings län

Premium

Skyddsjakten på den varg som slagit får i Gnosjö och Gislaveds kommuner förlängs fram till 24 augusti. Det beslutade länsstyrelsen i Jönköping under måndagen.

Boo Westlund Publicerad 17 augusti 2020 - 13:12

Det tidigare beslutet om skyddsjakt gick ut under söndagen. Samtidigt skedde ett nytt angrepp, det femte i Gnosjö och Gislaveds kommuner. Ett angrepp har även skett i Västra Götalands län.

Skyddsjakten kan förlängas efter nytt angrepp

Villkoren följer tidigare beslut med bedömningen att den aktuella vargen är mer benägen att angripa tamdjur än vad som kan förväntas vara normalt.

”Länsstyrelsen bedömer att angreppen sannolikt kommer att fortsätta och att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att minska risken för fortsatt upprepade angrepp i området. Då det kan finnas fler individer i området väljer Länsstyrelsen att fokusera skyddsjakten till angreppsplatser för att öka chansen att fälla den skadegörande individen.” 

 

Flera vargar

I en kommentar på länsstyrelsens hemsida säger rovdjurshandläggaren Linda Andersson att indikationer tyder på mer än en varg i området.

– Under jaktperioden har länsstyrelsen fått indikationer på att fler än en varg kan röra sig i jaktområdet. Det finns inga tecken på parbildning och det är något vi kan få svar på först under vinterns rovdjursinventering, säger Linda Andersson.

Länsstyrelsen uppmanar samtidigt djurägare att söka bidrag för att sätta upp så kallade RAS, rovdjursavvisande stängsel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev