Förvaltningsrätten i Luleå stoppar en beslutad skyddsjakt på två vargar.

Förvaltningsrätten i Luleå stoppar en beslutad skyddsjakt på två vargar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Skyddsjakt på vargar stoppas återigen av domstol

Premium

Tåssåsens sameby förlorar ett stort antal renar till stora rovdjur. Länsstyrelsen Jämtland beslutade därför om skyddsjakt på två vargar.
Nu har skyddsjakten stoppats av domstol.

Under säsongen 2017/2018 beräknas Tåssåsens sameby har förlorat 42 procent av hela sin renhjord till stora rovdjur. Problemen fortsätter och samebyn har därför vid upprepade tillfällen sökt och även beviljats skyddsjakt på såväl vargar som lodjur.

På måndagen beviljade länsstyrelsen i Jämtland skyddsjakt efter två vargar inom Tåssåsens samebys vinterbetesmarker mellan riksväg 84 och länsgränsen mot Gävleborg.
Samebyn har 1.000 renar i området och det har tidigare under vintern skjutits tre hanvargar av skandinaviskt ursprung under skyddsjakt i samma område.

 

Stopp för jakt

Men nu är det alltså till vidare stopp för skyddsjakt i området. Detta efter att föreningen Nordulv har överklagat skyddsjakten. I sin överklagan begär Nordulv inhibering, alltså att jakten stoppas i väntan på slutgiltigt avgörande. Föreningen skriver kort att man avser att komplettera sin överklagan vid ett senare skede.

1.000 instängda renar i väntan på beslut om skyddsjakt på varg

Det här är andra gången på kort tid som förvaltningsrätten stoppar en beslutad skyddsjakt på varg inom samma område. Den 11 februari beslutade domstolen att upphäva den då beslutade skyddsjakten på två vargar ”utifrån att förutsättningarna för skyddsjakt inte ansågs uppfyllda avseende kriteriet allvarlig skada och kriteriet gynnsam bevarandestatus” skrev domstolen i sitt beslut.

Att även den nu beslutade skyddsjakten stoppas kan vara en fingervisning om hur målet slutgiltigt kommer att avgöras. Förvaltningsrätten i Luleå skriver: ˝Då utgången i målet i nuläget framstår som oviss, samt att en verkställighet av beslutet inte kan bringas återgå, finner förvaltningsrätten att det för närvarande finns skäl att besluta om inhibition.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev