söndag 24 september

Renarna ska flyttas till ett område som delas mellan Jämtland och Gävleborg. Karta: Hitta.se

1.000 instängda renar i väntan på beslut om skyddsjakt på varg

Premium

Efter 14 års arbete har samebyn fått betesrätt för sina renar i ett nytt område. Men renarna kan inte flyttas till området eftersom det där finns ett vargrevir med åtta vargar. Nu har samebyn ansökt om skyddsjakt.

I juni i år skrev Tåssåsens samebyn i Jämtland under ett avtal för betesrätt för sina renar. Det nya området är beläget i den södra delen av Jämtlands län och även en bit in i Ljusdals kommun i Gävleborgs län.

Avtalet skrevs under efter 14 års förhandlingar, som i sin tur inleddes till följd av ett regeringsuppdrag som syftade till att säkerställa renskötselns framtid om rotation och varierande betesområden.

 

Vargar sätter stopp

Tåssåsens sameby vill nu använda sina nya betesmarker och står därför i färd att flytta 1.000 renar till området. Men vargreviret Krokvattnet sätter stopp för samebyns flyttplaner och samtliga renar står därför tills vidare i en fålla.

Varg avlivades från helikopter

Tåssåsens sameby uppger att de inte har några andra alternativa vinterbetesmarker. Att ha 1.000 renar i hage kostar cirka 8.000 kronor per dag, uppger samebyn, och är även olämpligt på grund av risken för sjukdomar.

Därför har Tåsåssens sameby ansökt om skyddsjakt på samtliga åtta vargar i Krokvattnet.

 

Delas med Gävleborg

Krokvattnetreviret är till största del beläget i Gävleborgs län, men vargarna går även in i Jämtland. Därför har samebyn ansökt om skyddsjakt hos såväl Länsstyrelsen i Jämtlands län som i Gävleborgs län. Skyddsjaktsansökan skickades in den 5 december men ännu har inget besked kommit från myndigheterna. Och i dagsläget är det oklart när ett besked kommer.

– I samråd med Länsstyrelsen Jämtland och Tåssåsens sameby kommer handläggningen av ansökan att ske när länsstyrelsen får mer information om att risk för allvarlig skada föreligger, skriver Elina Eriksson handläggare vid länsstyrelsen i Gävleborgs län, i ett mejlsvar.

Skyddsjakt på tre vargar i vinterbetesområden

Inte heller länsstyrelsen Jämtland kan svara på om det blir någon skyddsjakt på vargarna i Krokvattnet.

– Jag kan inte föregå något beslut. Och när ett beslut kommer kan jag heller inte svara på, säger Emma Andersson, handläggare vid Länsstyrelsen i Jämtland.
I väntan på besked står Tåssåsens 1.000 renar kvar i sin fålla.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev