Publicerad 10 november 2019 - 10:04

Förvaltningsrätten i Luleå ger grönt ljus för skyddsjakt efter sex lodjur i Blaikfjällområdet, Vilhelmina. Foto: Mostphotos

Skyddsjakt på sex lodjur i Vilhelmina

Länsstyrelsen beslutade i oktober om skyddsjakt efter sex lodjur i Blaikfjäll, Vilhelmina kommun. Beslutet överklagades men förvaltningsrätten ger nu grönt ljus till skyddsjakten.

Det var i slutet av oktober som länsstyrelsen i Västerbotten beslutade om skyddsjakt efter sex lodjur i Blaikfjäll. Detta efter att samebyn Vilhelmina södra ansökt om skyddsjakt på grund av högt rovdjurstryck.
Vilhelmina södra sameby har under de senaste åren haft ett relativt högt antal föryngringar av lo inom samebyn, konstaterade länsstyrelsen i sitt beslut.

 

Föryngringar

Resultat från inventeringen 2018/2019 i Västerbotten visar att samebyn berörs av åtta föryngringar i länet. Efter delning med andra samebyar får samebyn ersättning för 6,5 föryngringar. Samebyn berörs också av fem föryngringar i Västernorrlands län, enligt länsstyrelsen.
Samebyn vill ha skyddsjakt i förebyggande syfte innan renarna anländer till området.
”Samebyn ser att rovdjurstrycket är alldeles för högt, skadorna är omfattande och förlusterna långt över toleransnivån på 10 procent.”
Länsstyrelsen sade alltså ja till samebyns ansökan. Men beslutet överklagades till förvaltningsrätten av föreningen Nordulv, uppger P4 Västerbotten som även rapporterar att förvaltningsrätten nu gett länsstyrelsen rätt i ärendet.

 

Reglerad skyddsjakt

Skyddsjakten är reglerad på så sätt att inga motorfordon får användas. Dessutom ska lodjuren spåras minst en kilometer, och spårlöpan ska markeras i
början och slut med snitselband eller loggas med gps. Spårningen ska ske innan
jakt får påbörjas (det vill säga hund får släppas och djuret får fällas). Spårlöpan ska följas hela sträckan och jägaren ska försäkra sig om att det är ett ensamt lodjur som spåras.
Honor som åtföljs av unge/ungar samt medföljande ungar är fredade. Årsunge som efter spårning visat sig vara ensam och inte åtföljs av honan får fällas.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram