Skyddsjaktsbeslutet gäller en varg som rör sig ensam inom ett avgränsat område. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Skyddsjakt på närgången varg

Länsstyrelsen i Stockholms län har på eget initiativ beslutat om skyddsjakt på en närgången varg i närheten av Nykvarn, väster om Södertälje.

Under de senaste veckorna har ett 70-tal observationer inkommit till Skandobs om att varg rört sig nära bebyggelse runt Nykvarn och västerut. Vargen har också kommit nära människor, visat intresse för hundar och tagit katter. Flera av rapporterna har kvalitetssäkrats av länsstyrelsens personal.

 

Fortsatt risk

Länsstyrelsen anser att det finns risk att vargen fortsätter att röra sig nära bebyggelse och människor om den tillåts fortsätta sitt beteende. Därför bedömer länsstyrelsen att det med hänsyn till allmän hälsa och säkerhet finns skäl till skyddsjakt.

 

”Oro och obehag”

– Dessutom kan vargens uppträdande nära bebyggelse, människor och husdjur innebära oro och obehag för de människor som bor och rör sig i området. Den känslan kan bli långvarig om situationen inte ändras, säger Sara Sundin, chef för enheten för natur- och viltärenden på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

 

Ensam varg

Skyddsjaktsbeslutet gäller en varg som rör sig ensam inom ett avgränsat område väster om Nykvarn och söder om E20. Jakten är tillåten mellan 30 augusti och 30 september, dock som längst till dess att en varg har fällts eller att annat beslutas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev