Foto: Kenneth Johansson

Skyddsjakt beviljas på drygt 1.100 sälar

Naturvårdsverket tillåter skyddsjakt på grå-, knubb- och vikaresäl. Totalt får 600 gråsälar, 400 knubbsälar och 130 vikare fällas.

Naturvårdsverket skriver i ett pressmeddelande att skyddsjakten förebygger de skador på fiskeredskap och fångst som sälar orsakar.
Skyddsjakten får bara bedrivas inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs och där sälar orsakat skador på fiskeredskap eller tagit fångst från redskapen.

– De svenska sälstammarna har haft en god tillväxt under ett flertal år och idag är populationerna så stora att det får kostsamma konsekvenser för fiskenäringen. Vi bedömer att skyddsjakt kan förhindra skador genom att den får sälar att undvika fiskeområden och genom att den riktas mot sälar som specialiserat sig på att ta fångst från fiskeredskap, säger Nils Mårtenson, handläggare på Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.

 

Kontakta Naturvårdsverket vid skyddsjakt

Fällda sälar ska bärgas när det är möjligt och i vissa fall ska provtagning ske. Syftet med provtagningen är bland annat att övervaka sälarnas hälsa och fortplantning.

Före jakten ska jägaren kontakta Naturvårdsverkets kundtjänst eller besöka webbplatsen för att få information om provtagning och om antalet sälar som fortfarande får fällas.

När en säl fällts ska jägaren meddela detta till Naturvårdsverket senast följande vardag.

Jakttid för skyddsjakt på säl

Gråsäl: 20 april – 31 december 2018

Knubbsäl: 20 april 2018 – 31 mars 2019, med uppehåll mellan den 21 maj och 15 juli 2018.

Vikare: 1 maj – 31 december 2018.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev