Yrkesfiskaren Viktor Medström får inte tillstånd att skyddsjaga säl vare sig i eller i utkanten av en nationalpark. Foto: Privat

Nej till skyddsjakt trots skador

För två år sedan fick yrkesfiskaren Viktor Medström, Seskarö, tillstånd till skyddsjakt på säl strax utanför Haparanda skärgårds nationalpark. Men nu får han avslag på sin skyddsjaktsansökan, trots att han gjort allt för att skydda sina redskap.

En stor del av Viktor Medströms fiskevatten ligger inom Haparanda skärgårds nationalpark. I början av april ansökte han om skyddsjakt på gråsäl och vikare.

I första hand ville Viktor Medström ha tillstånd för skyddsjakt i nationalparken och i andra hand få tillstånd att frångå 200-metersregeln för att kunna jaga i utkanten av nationalparken.

 

200-metersregeln

Den hårt kritiserade regeln innebär att skyddsjakt bara får ske efter sälar som befinner sig inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs och där sälar orsakat skador på fiskeredskap, eller tagit fångst från redskapen.

Naturvårdsverket säger bestämt nej till yrkesfiskarens ansökan om skyddsjakt. Motiveringen lyder:

”Naturvårdsverket bedömer att det vid en avvägning av behovet av skydd av den unika skärgårdsmiljö, inklusive säl, som nationalparken syftar till att bevara i detta fall väger tyngre än behovet av skydd för fisket och därför avslås din ansökan.”

 

Mycket säl i skärgården

– Det märkliga är att jag 2015 fick tillstånd för skyddsjakt i utkanten av nationalparken. Då tyckte Naturvårdsverket att det var en bra lösning. Men tydligen inte denna gång, berättar Viktor Medström.

Han berättar att det nu finns mycket säl i Haparanda skärgård.

– Jag vet inte varför Naturvårdsverket resonerar på det sätt man gör.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev