Foto: Kenneth Johansson

Naturvårdsverket kör över forskare och myndigheter i nytt säljaktbeslut

Trots hård kritik från såväl forskare som länsstyrelser mot reglerna i fjolårets beslut gör Naturvårdsverket bara marginella ändringar i årets skyddsjaktbeslut.

Olle Olsson Publicerad 5 april 2017 - 11:06

De begränsande regler för skyddsjakt på säl som Naturvårdsverket införde till förra årets jakt har inte bidragit till att fiskarna kunnat skydda fångst och redskap. Den slutsatsen drar sälforskaren Sven Gunnar Lunneryd efter att ha jämfört resultatet mellan olika jaktmetoder.

 

Studera utfallet

För att få kunskap om effekterna av skyddsjakten fick Sveriges Lantbruksuniversitets redskapsgrupp i uppdrag att studera utfallet av den. Rapporten som överlämnats till Program Sälar och Fiske har författats av Sven Gunnar Lunneryd och Peter Ljungberg vid SLU. Forskarnas slutsats är att de restriktiva skyddsjaktsreglerna som infördes inför fjolårets jakt generellt inte är till hjälp för fiskarna.

 

Sågas av länsstyrelser

Flera länsstyrelser har också sågat Naturvårdsverkets förslag till skyddsjaktsregler för säl. Myndigheterna anser att reglerna kring säljakten är allt för snäva för att man ska kunna fylla kvoterna. Dessutom har skyddsjakten ett omfattande och rigoröst regelverk som kan kännas avskräckande för många, anser till exempel länsstyrelsen i Norrbotten.
Länsstyrelserna uppger även att sälen orsakar orimligt stora skador för fiskenäringen.

 

Ingen hänsyn

Men det hårda kritiken tar alltså inte Naturvårdsverket någon hänsyn till när de beslutat om reglerna för årets skyddsjakt på säl. Det kritiserade 200 meterskravet ligger kvar, jakttiderna är de samma och jakt tillåts inom samma områden. Dessutom är det oförändrad tilldelning för de flesta länen. Det är kontentan av Naturvårdsverkets skyddsjaktbeslut om kom i dag, onsdag.

 

Gåsäl

Skyddsjakttiden för gråsäl är 20 april till och med den 31 december. Totalt får 525 gråsälar fällas i landet. Skyddsjakten får endast ske inom svenskt territorialvatten länen Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Gävleborg, Uppsala, Stockholm, Södermanland, Östergötland, Gotland, Kalmar, Blekinge samt Skåne.

Läs hela skyddsjaktbeslutet för gråsäl (pdf)

 

Knubbsäl

Skyddsjakttiden för knubbsäl får ske under tiden 20 april–20 maj, 16 juli–31 december samt 1 januari–31 mars 2018. Totalt får 290 knubbsälar fällas. Skyddsjakten får endast ske inom svenskt territorialvatten inom Skagerrak och Kattegatt i Västra Götalands län, Hallands län samt kommunerna Båstad, Ängelholm, Höganäs och Helsingborg i Skåne län.

Läs hela skyddsjaktbeslutet för knubbsäl (pdf)

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram