Arkivfoto (i hägn): Ingemar Pettersson

Skyddsjägare nekas vargkranium – ska finnas tillgängligt för forskare

Premium

En jägare som fällde en varg under skyddsjakt ville ha ut kraniet från vargen. Hans begäran nekas av Naturhistoriska riksmuseet.

Det var i slutet av september som en varg fälldes på skyddsjakt i Nykvarns kommun, Stockholm län. Vargen, en tik på 38 kilo, fälldes av en passkytt.
Skytten har begärt att få kraniet från vargen, men hans begäran nekas av Naturhistoriska riksmuseet.

Vargtik fälld på skyddsjakt i Stockholms län

I ett yttrande skriver riksmuseet att man har en cirka 200 år lång tidsserie med skelettmaterial från varg som ”mycket frekvent efterfrågas av såväl nationella som internationella forskare” samt att samlingens omfattning och obrutna tidsserie gör den världsunik i sitt slag.

Katt hittad i den avlivade vargens mage

Naturhistoriska riksmuseet anser att kranier bedöms särskilt intressanta att spara för att representera och spegla dagens vargpopulation.

”Mot bakgrund av ovanstående önskar Naturhistoriska riksmuseet att Länsstyrelsen beslutar att kraniet från vargen tillfaller staten. Kraniet kommer då att införlivas i museets nationella samlingar och finnas tillgängligt för vetenskapliga och utbildande ändamål”, skriver Naturhistoriska riksmuseet i sitt yttrande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev