Holmen och Sveaskog överklagar länsstyrelsens nedbantade skyddsjaktbeslut på älg till Naturvårdsverket.

Holmen och Sveaskog överklagar länsstyrelsens nedbantade skyddsjaktbeslut på älg till Naturvårdsverket. Foto: Lars-Henrik Andersson

Skogsbolag överklagar nedbantad skyddsjakt på älg

Skogsbolagen Holmen och Sveaskog ger inte upp hoppet om att få skyddsjaga 70 älgar i fyra områden i Västerbotten. En överklagan har nu skickats till Naturvårdsverket.

Sveaskog och Holmen ansökte tidigare om att få skyddsjaga totalt 70 älgar i Västerbottens inland: Rämjaurliden i Lycksele kommun (20 älgar), Mejvanbäcken i Storuman kommun (15 älgar), Åträsket i Lycksele kommun (10 älgar) och Stavarsjön i Åsele kommun (25 älgar).

 

Har överklagats

Men länsstyrelsen sade bara ja till skyddsjakt på 20 älgar med en rad villkor gällande jakten. Beslutet har nu överklagats av skogsbolagen.

Så här skriver bolagen i överklagan: ”Länsstyrelsen har, utan att ange några egentliga skäl, beslutat att skyddsjakten ska begränsas till 20 vuxna älgar, vilket inte ens motsvarar en tredjedel av de älgar som bolagens ansökan omfattar.”

 

15 villkor

Vidare anser Sveaskog och Holmen att länsstyrelsens beslut inte är förenligt med jaktförordningen och Naturvårdsverkets riktlinjer.

”Länsstyrelsen har förenat det aktuella beslutet med inte mindre än 15 olika villkor som bolagen ska iaktta i samband med genomförandet av skyddsjakten. Sveaskog och Holmen har inte några invändningar mot de flesta av villkoren i beslutet som sådana. En stor del av villkoren är dessutom sådana att de gäller vid all jakt. Vissa av villkoren är sådana som länsstyrelsen inte har rättsliga möjligheter att förena med ett skyddsjaktbeslut.”

 

”Omöjligt att könsbestämma”

Skogsbolagen är även starkt kritisk till att länsstyrelsen i villkoren skrev att skyddsjakten i största möjliga mån bör inriktas mot handjur.

”I de allra flesta fall är det svårt – för att inte säga omöjligt – att könsbestämma älgarna i de snabba skottsituationer som uppstår under jakten. Med länsstyrelsens nu villkor skulle skyddsjakten och dess genomförande kraftigt försvåras eller till och med omöjliggöras.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev