Markägare i Långed i södra Västerbotten överklagar nu länsstyrelsens beslut att säga nej till skyddsjakt på älg. Foto: Lars-Henrik Andersson

Markägare överklagar länsstyrelsens nej till skyddsjakt

Premium

Markägare inom Långeds viltvårdsområde i Västerbotten överklagar nu länsstyrelsens beslut att säga nej till skyddsjakt på älg. Markägarna menar ett stort antal älgar orsakar mycket stora skador och att länsstyrelsens argument är illa genomtänkta.

Långeds viltvårdsområde ansökte om att få skyddsjaga totalt 20 älgar nu i februari. Det handlar om ansamlingar av vandringsälgar som orsakar skador på ungskog. Men länsstyrelsen sade nej och förordade istället utfodring och satsning på ett forskningsprojekt i ämnet.

 

Beslutet överklagat

Länsstyrelsens beslut har nu överklagats. Det är ordförande i viltvårdsområdet som undertecknat överklagan som nu skickats till Naturvårdsverket.
De förslag som Länsstyrelsen ger anser vi är illa genomtänkta och anser att det inte finns någon annan lösning än skyddsjakt. Att stödutfodra älg är en mycket tveksam åtgärd. Förmodligen vid denna tidpunkt helt meningslös då det enda foder som finns tillgängligt är torrt hö och detta är inte intressant för älgen. Älg kan inte leva enbart på torrt hö utan måste ha tallris.

 

Skrämma älgarna

Vidare står att läsa i överklagan att det råder oklarheter om vem som ska stå för kostnaden för utfodringen och att skrämselåtgärder för att skingra älgarna är en tveksam insats eftersom det vid tidigare försök varit dålig uppslutning.
Om de i stället gjort allt för att skjuta mera älg i sina områden skulle problemenen vara mindre i Långed. Snödjupet är mindre i dag än den 23 och 24 januari då vi sköt 12 älgar inom ordinarie jakttid och det är lättare att ta sig fram i dag för älg. Enligt våra mätningar sjunker inte älgarna ned mer än ca 40 centimeter.
Nu ska alltså Naturvårdsverket avgöra frågan, skyddsjakt eller ej i Långed.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev