Viltköttambassadören Sven-Åke Larsson tipsar kocken Mattias Hallström om hur viltkött ska tillagas för att bli som allra godast. Foto: Patric Gill

Skickliga kockar tillagar vilt i kommunala kök

Det som började med en skyddsjaktskjuten älg har nu lett till en större satsning på att servera viltkött i Köpings kommuns offentliga kök. Initiativtagaren Michael Gustavsson är mycket nöjd.

I höstas berättade Svenskjakt.se om jägaren Michael Gustavsson i Köping, som efter att ha skjutit en påträngande älgko i en villaträdgård beslutade sig för att skänka köttet till kommunens offentliga kök.

– Jag kontaktade Polisen och sa att det nu var deras älg och att de kunde hämta den på platsen där den föll. Det var de inte alls intresserade av utan överlät älgen till mig. Då sa jag direkt att köttet ska gå till äldreboenden och förskolor i kommunen, sa Michael Gustavsson i artikeln.

Michael sköt älg på skyddsjakt – skänkte den till äldreboenden

Hållbart livsmedel

På kommunen uppskattades initiativet och tillsammans med Patric Gill som är chef för Måltidsenheten, planerade Michael Gustavsson en fortsättning med målet att gästerna i kommunens kök emellanåt ska bjudas på mat med viltkött som basvara.

– För kommunen är det här bra på många sätt, inte minst ur hållbarhetssynpunkt, kommenterar Patric Gill satsningen som under förra veckan resulterade i att 30 kockar från kommunens kök utbildades i tillagning av viltkött.

 

Klassisk viltpannbiff var en av rätterna som tillagades under kursdagen. Foto: Patric Gill

God mat

Kockarna samlades vid två tillfällen, för teori och praktik. Höll i utbildningen gjorde Sven-Åke Larsson, kockprofil och engagerad i intresseorganisationen Svenskt viltkött. 

Den praktiska delen genomfördes i hemkunskapsköket på Karlbergsskolan, där 15 kockar i taget grillades i viltköttillagning.

– Mycket givande, beskriver Michael Gustavsson som varit med under utbildningen (och som avslöjaratt han fått äta otroligt god mat när kockarna praktiserade sina kunskaper).

– Det här är så skickliga kockar att de utan några problem tog till sig vad Sven-Åke hade att lära ut, vad gäller det som är speciellt med viltkött, fortsätter Michael Gustavsson.

 

Nöjda kockar

Patric Gill säger att hans medarbetare är mycket nöjda med utbildningen.

– Vi ska utbilda vår personal i att tillaga olika typer av måltider. Vilt är något som många inte är vana vid, säger Patric Gill som nu planerar för att emellanåt kunna servera viltkött i kommunens kök.

För att lyckas med det krävs flexibilitet. Tillgången på viltkött varierar och det är svårt att få tag på de mängder som krävs för att alla kommunens restauranger ska kunna servera rätter tillagade av vilt samtidigt.

 

Läckert så det förslår. Wallenbergare på dovhjort med mostopp, lingonchutney och palsternackschips. Foto: Patric Gill

Större satsning

Michael Gustavsson har åtagit sig att införskaffa viltkött till kommunens restauranger.

– Tillgången varierar på grund av säsong och utbud. Det blir inte sådana mängder att alla kan laga vilträtter vid samma tillfälle, säger Michael Gustavsson.

– Planen är att göra en större satsning under våren. Sedan får vi anpassa oss efter hur mycket viltkött Michael lyckas leverera till kommunen. Genom att vara flexibla ska vi emellanåt kunna servera vilt i alla våra restauranger, säger Patric Gill.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev